Shop menü

TOVÁBBRA IS ERŐTELJESEN A SAMSUNGRA TÁMASZKODIK AZ APPLE

Az iPhone-ok komponenseiből sokat szállít a Samsung, és főleg a kijelzők terén fájó pont ez a cupertinóiaknak.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Továbbra is erőteljesen a Samsungra támaszkodik az Apple

Nagyon messzire kell visszatekinteni az időben az iPhone X-hez, az első AMOLED kijelzőt Apple mobilhoz, ahhoz a képernyőt kizárólag a Samsung biztosította, és ezt a függőséget a mai napig nem tudta elengedni az Apple. Ez pedig annak tudható be, hogy a konkurencia képtelen felnőni ahhoz a feladathoz, amit az iPhone-ok kiszolgálása jelent.

Az Apple mindig megválogatja, hogy milyen komponensekkel dolgozik, és a vállalat által elmondottak szerint ezért kellett egészen 2017-ig várni az első AMOLED kijelzős iPhone-ra is. Egészen egyszerűen csak akkor ítélték úgy, hogy kellően magas minőséget és megbízhatóságot tud nyújtani az LCD helyébe lépő technológia. A Samsungnak sikerült elérnie azt a szintet, amit az Apple akkor elvárt, és igazából hiába telt el azóta öt év, a helyzet nem sokat változott.

A Samsung Display továbbra is az Apple domináns beszállító partnere, pedig a cupertinóiak próbálnak ez ellen tenni.

Az Apple-nek nagyon rossz az a helyzet, ami a képernyők terén kialakult mostanra, és a jelek szerint nem is igazán tud ezzel mit kezdeni. Az elmúlt évek során a vállalat több mint 1 milliárd dollárt fektetett az LG Display-be, hogy elősegítse a mobilokba szánt OLED panelek fejlesztését és a gyártási kapacitás növelését. Az évekkel ezelőtt nyélbeütött együttműködések eredménye kimerül annyiban, hogy valamivel több mint 15%-os részben tudja a gyártásba kerülő iPhone 14 modelleket kiszolgálni.

A TheElec számolt be arról, hogy mekkora mennyiségű iPhone 14 modell gyártására adott le rendeléseket az Apple, és hogy ezeknél miként alakul a kijelző ellátás megoszlása. Összesen nagyjából 120 millió iPhone 14 számára rendelt előzetesen komponenseket a vállalat, és valamivel több mint 100 millió készülékhez van már berendelve a megjelenítő.

Galéria megnyitása

Az LG Display szállít majd nagyjából 20 millió panelt jelen állás szerint. A dél-koreai alakulat esetében annyi előrelépés történt a korábbi évhez képest, hogy most először minden iPhone számára biztosít paneleket a gyártó. Az iPhone 14 és 14 Plus, valamint az 14 Pro és 14 Pro Max keretei között megjelennek majd az LG által gyártott egységek. Azonban a Samsunggal már 80 millió kijelző leszállítására írt alá a vállalat, értelemszerűen innen is mindenféle modellbe jönnek az egységek.

Az Apple beszállítói láncának van egy feketebáránya is, ez pedig a BOE. A kínai vállalat képes kiváló paneleket készíteni, azonban nem a legbiztosabb forrás. Azt lehet érzékelni, hogy az Apple mindig fenntartással kezeli a beszállítói láncban a BOE-t, és nem alaptalanul. Idén volt egy nagyon csúnya ügy a két cég között, miután kiderült, hogy a BOE az Apple beleegyezése nélkül módosított a panelen, ami egyértelműen a szabályzatba ütközik. Akkor fel is függesztették a BOE-t, és egy ideig nem szállíthatott az Apple-nek, de később az iPhone 14 kiszolgálásába mégis beszállhatott.

Galéria megnyitása

Bár a TheElec információ alapján a BOE igazából nem túl sokkal járul hozzá az ellátói lánchoz. A belső információk szerint csak 6 millió iPhone számára biztosítják a kínaiak a paneleket, amik jó eséllyel eleve az ottani piacon kötnek majd ki. A BOE kizárólag az iPhone 14 számára biztosít képernyőt, a 6,1 hüvelykes, LPTS eljárással készülő AMOLED paneleket szállít.

Így, hogy az Apple kénylegen jobbára a Samsung által nyújtott kijelzőkre támaszkodni, nem tud jobb alkupozícióba kerülni. Márpedig nagy szüksége lenne erre most, hogy az iPhone 14 Pro széria esetében a költségek eléggé elszabadultak. Távol áll a mostani helyzet az ideálistól, és elnézve azt, ahogyan a képernyők terén az utóbbi időben alakult a verseny, valószínűleg még jövőre sem lesz sokkal jobb a felállás.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére