Törvényben írták elő a Mars emberi elérését

Az amerikai kongresszus 2017-re 19,5 milliárd dollárt biztosít a NASA-nak erre a célra. Cserébe az űrügynökségnek 25 éven belül embert kell juttatnia a Marsra.

Törvényben írták elő a Mars emberi elérését

Nagyon fontos, az űrkutatás jövőjét meghatározó döntés született a napokban az Egyesült Államokban. A kongresszus jóváhagyta a NASA 2017-es költségvetési terveit, a következő évben 19,5 milliárd dollárt biztosítva szövetségi forrásokból arra a célra, hogy az űrügynökség 25 éven belül embert küldjön a Marsra. A testület az elmúlt években is támogatólag lépett fel a NASA mellett, a tervezet elfogadásával azonban most először kötelezte el magát nyíltan a Mars emberi elérésére, törvényben írva elő ennek negyedszázadon belüli megtörténését. A döntés komolyságát jelzi, hogy a költségvetés részleteit rögzítő törvény azt is előírja, hogy a következőként megválasztott elnök nem változtathat a most elfogadott terveken.

Az S.3346 számú törvény ezen kitétele vélhetően Barack Obama elnök egyik döntésére reagál, amelynek során a frissen megválasztott államfő törölte a Bush-kormányzat által elfogadott Constellation-programot. A sokak által vitatott tervezet újra amerikai űrhajósokat juttatott volna a Holdra. Bár a program megszüntetését sokan üdvözölték, mondván hogy az adott helyzetben indokolatlanul sok pénzbe került volna, a döntés komoly anyagi veszteségekkel járt, és többen elvesztették a munkájukat is.

A múltban többször tanúi lehettünk, hogy mennyire fontos a NASA és az űrkutatás szempontjából a stabilitás és az átláthatóság, és hogy mekkora káosszal jár, amikor egy új kormány felszámol egy korábban megszavazott űrprogramot, mondja Ted Cruz texasi republikánus képviselő, az amerikai űrprogramot felügyelő albizottság vezetője. Ötvenöt évvel azután, hogy Kennedy elnök bejelentette, embert juttatunk a Holdra, a Szenátus most előírta a NASA-nak, hogy küldjön embert a Marsra, teszi hozzá Bill Nelson, az albizottság egyik demokrata tagja.

Az új törvény pontos mérföldköveket is előír az űrügynökség számára. Ennek értemében 2018-ra útnak kell indítani egy személyzet nélküli, 2021-re pedig egy emberi előkészítő küldetést. A törvény kitér a Mars-küldetéshez szükséges szkafanderek kifejlesztésének szükségességére, valamint a személyszállító program folytatására is. Ez utóbbi projektnek legkésőbb 2018-ra úgy kell állnia, hogy magánfejlesztésű rakétákon lehetséges legyen az Egyesült Államokból űrhajósokat küldeni a Nemzetközi Űrállomásra, amelynek folytatólagos használata a törvény értelmében 2024-ig biztosított.

Ami a tényleges marsi küldetéseket illeti, a 25 év soknak tűnhet ugyan, de valójában nagyon szoros határidőt jelent. A Föld és a Mars pályájából adódóan a Marsra irányuló küldetések csak bizonyos specifikus időpontokban lehetségesek, különben túlságosan sokáig tartana az utazás. A két bolygó legnagyobb közelsége idején 54,6 millió kilométerre van egymástól, a legnagyobb távolság idején pedig csaknem nyolcszor ennyire. Az út a jelenleg rendelkezésre álló technológiákkal még az ideális indítási időszakban is kilenc hónapot vesz igénybe.

A Marsra érve aztán az űrhajósoknak további egy évet kell várniuk, hogy ismét a lehető legrövidebb idő alatt érhessenek vissza a Földre. Egy teljes marsi küldetés tehát nagyjából három évet vehet igénybe. Mostanáig egyetlen ember sem töltött egy huzamban 14 hónapnál többet az űrben, így egyelőre senki sem tudja, hogyan fogja elviselni a legénység a hosszú utazást. A következő években tehát az űrutazás szervezetre kifejtett hatásainak vizsgálata is a legfontosabb prioritások közé kerül.

A Gale-kráter a Curiosity felvételén

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward