Tízezerszer érzékenyebbé tehető az MR egy újfajta címkével

A szakértők reményei szerint az új molekuláris címke révén a PET-felvételekhez hasonló részletességű képek készülhetnek a szervezet anyagcsere-folyamatairól.

Tízezerszer érzékenyebbé tehető az MR egy újfajta címkével

A Duke kutatói kidolgoztak egy újfajta módszert, amellyel a mágneses rezonancia képalkotás (MRI) olyan érzékennyé tehető, hogy anyagcsere folyamatainak élőben történő megfigyelésére is alkalmas lehet. Az MRI technológiája azt a tényt aknázza ki, hogy az emberi szervezet 70 százalékban vízből áll, és ennek megfelelően rengeteg hidrogénatomot tartalmaz. Mivel a hidrogénatomban páratlan számú nukleon (egyetlen proton) van, az mágneses momentummal rendelkezik, vagyis kifelé úgy viselkedik, mint egy aprócska rúdmágnes.

Ezek a pici mágnesek külső mágneses térbe helyezve azzal párhuzamos vagy ellentétes irányba rendeződnek. Az MR-ben pontosan ez történik. Amikor pedig az irányba rendeződött protonokkal nagyfrekvenciájú rádióhullámokat közölnek, azok kibillenek helyzetükből, majd abba visszaállva leadják a felvett energiát. Ezeket a jeleket egy számítógépes rendszer detektálja, és elkészíti a vizsgált szövet protontérképét, részletes képet adva a szervezet lágy szöveteiről.

A módszer nagy előnye, hogy legjobb tudomásunk szerint semmiféle káros hatása nincs a szervezetre, szemben sok más diagnosztikai eljárással, amelyek ionizáló sugarakat használnak (röntgen, CT, PET). Hátránya ugyanakkor, hogy nem elég érzékeny, azaz nem közvetít megfelelő felbontású képet a szövetekről ahhoz, hogy a szervezetben zajló egyes folyamatok részletei megfigyelhetők legyenek.

A problémára az egyik lehetséges megoldást a metabolitok felcímkézése jelentheti: ilyenkor olyan molekulákat illesztenek az anyagcseretermékhez, amely segít annak felbukkanni az MR-felvételen, hasonlóan ahhoz, ahogy a PET-vizsgálatok során az izotópos címkék megjelenítik a célba vett molekulákat. A Duke kutatói által szintetizált címkék révén a biológiailag fontos molekulák 10 ezerszer erősebb jelet adnak, mint címke nélkül adnának.

Hasonló címkék kidolgozására már eddig is történtek kísérletek, ezek előállítása azonban rendszerint nagyon drága, a másik problémát pedig az jelenti, hogy az anyagcseretermékekre kapcsolt „jelzőfények” többsége másodpercek alatt „kiég”, vagyis arra nem alkalmasak, hogy általuk folyamatában vizsgálják a kutatók a metabolizmusban bekövetkező változásokat.

A szakértők most azonban ráakadtak egy új, diazarint tartalmazó címketípusra, amely jóval olcsóbb és hosszabb élettartamú, mint elődei, így a vele megjelölt molekulák akár egy órán keresztül is jelet adnak az MR-készülékben. Tekintve, hogy a PET-vizsgálatok során használt izotópok zöme is csak 20 percig észlelhető, ez jelentős előrelépést jelenthet az anyagcsere-folyamatok vizsgálatában.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward