Tízezer galaxis a Hubble legújabb mélyűri felvételén

A kép tíz év alatt készült el, és az infravörös, a látható és az ultraibolya tartományban, rendkívül hosszú expozíciós idővel rögzített felvételeket kombinál össze, minden eddiginél részletesebb betekintést engedve a világegyetem múltjába.

Tízezer galaxis a Hubble legújabb mélyűri felvételén

A csillagászok már hosszú idővel a Hubble űrtávcső felbocsátása előtt álmodoztak azokról a képekről, amelyek az űreszközt végül híressé és nélkülözhetetlenné tették. Az elképzelés egyszerű volt: rendkívül hosszú expozíciós idejű képeket kellene készíteni az ég egy-egy szeletéről, a földi légkör zavaró hatásait valamilyen módon kiiktatva. Amikor a Hubble első átfogó mélyűri fotója 1996-ben elkészült, minden korábbi várakozást felülmúlt: a képen rendkívül távoli, nagyon halvány galaxisok tömege rajzolódott ki a fényesebb objektumok mellett, évek hosszú sorára látva el a kutatókat tennivalókkal.

Azóta sokféle hasonló felvétel született, a távcső lencsevégre kapott jó néhány égi területet, más teleszkópok adataival kombinálta össze saját képeit, és eltérő hullámhosszokon is vizsgálta az egyes régiókat. Ez utóbbi pedig nagyon lényeges, mégpedig a következő okokból: Amikor a legnagyobb csillagok megszületnek, az ultraibolya tartományban sugározzák ki energiájuk tetemes részét. A világegyetem tágulása miatt azonban minél távolabbra tekintünk, ezek fények annál inkább a vörös tartományba tolódnak el. Vagyis az infravörös tartományban vizsgálódva születőben lévő, 10 milliárd fényévnél is messzebb található csillagokat és galaxisokat láthatunk formálódni. A közelebbi csillagok fénye ennél kevésbé tolódik el, így az 5−10 milliárd fényéves tartomány galaxisai az ultraibolya tartományban is jelentős mértékben sugároznak.

A Hubble kutatócsoportja a napokban közzétette az első olyan mélyűri felvételt, amelyen a két említett vizsgálódási mód, és a látható tartományban készült felvételek kombinációja látható. A Hubble ultraibolya és infravörös kamerái összesen 11 különböző szűrő felhasználásával fényképezték le ugyanazt az égi területet. A végső felvételen a kéknek látszó színek az ultraibolya sugárzást, a zöld a látható fényt, a vörös pedig az infravöröst jelöli. A felvétel 10 év alatt, összesen 600 órányi expozíciós idő eredményeként állt össze.

A képen legalább 10 ezer galaxis látható, amelyek jelentős része az univerzum sokkal fiatalabb korából származik, tehát egy olyan időszakba nyerhetünk általuk bepillantást, amelyről nagyon keveset tudunk. A képen mindenféle formájú és méretű csillagrendszerrel találkozni, köztük egymással ütköző és a gravitációs hatások következtében eltorzult galaxisokkal is. Évtizedekig tarthat, amíg a szakértők az új felvétel minden érdekességének a végére járnak, mi, laikusok, pedig a pompás felvételt bogarászva egy kicsit talán megfoghatóbbnak érezhetjük azt, hogy milyen gigantikus és sokszínű is az univerzum, amelyben létezünk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward