Tíz nap múlva éri el a Marsot a Siding Spring üstökös

Az Oort-felhőből származó égitest a Föld−Hold-távolság felénél közelebb halad el a vörös bolygó mellett.

Tíz nap múlva éri el a Marsot a Siding Spring üstökös

Idén júliusban volt húsz éve annak, hogy egy Jupiternek ütköző üstökös képei járták be a világot. A Shoemaker–Levy 9 túl közel került az óriásbolygóhoz, amelynek gravitációja befogta az égitestet, majd darabokra tépte annak magját. A törmelékes maradványok aztán sorra becsapódtak a Jupiterbe, a Földnél nagyobb átmérőjű nyomokat hagyva maguk után az atmoszférában.

Egészen eddig az eseményig senki sem volt tanúja annak, ahogy egy üstökös egy bolygó csapódik. Október 19-én ismét közel kerülhetünk egy ilyen élmény megéléséhez, bár ezúttal is csak távolról figyeljük majd az eseményeket. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, az Oort-felhő külső részéből származó Siding Spring üstökös tíz nap múlva száguld el a Mars mellett. Amikor először felfedezték az égitestet, 2013 januárjában, még nagyon úgy tűnt, hogy telibe találja majd bolygószomszédunkat, márpedig egy ilyen becsapódás az égitest teljes képét átformálta volna.

Több hónapos elemzés után aztán kiderült, hogy a jelenlegi becslések szerint 700 méter átmérőjű szilárd maggal rendelkező üstökös csak súrolja a vörös bolygót. Az elmúlt hetek méréseialapján az égitest gáz- és porkibocsátása is meglehetősen mérsékeltnek tűnik, így ha a következő napokban sem változik a helyzet, a Siding Spring kómája (a mag légköre) is csak nagyon kis mértékben fogja érinteni a marsi atmoszférát. Az üstökösökkel kapcsolatban persze sosem lehet biztosat mondani, hiszen az aktivitás egyik pillanatról a másikra megváltozhat, jelenleg azonban úgy tűnik, hogy jóval visszafogottabb lesz a randevú, mint azt néhány hónapja képzeltük.

Ettől függetlenül, ha látványban talán nem is, a tényeket tekintve mindenképp lenyűgöző találkozónak lehetünk tanúi a Marsot figyelő földi, illetve a Föld és a Mars körül keringő űrbéli műszereknek köszönhetően, valamint remélhetőleg a marsi roverek kameráin keresztül is. Az üstökös Marshoz képesti relatív sebessége 56 km/másodperc lesz a megközelítés idején, így bármilyen picinyke is az űrben megszokott méretekhez képest a jégből és kőből álló szikladarab, becsapódás esetén jelentős károkat tudna okozni.

Ha egy hasonló égitest a Föld felé tartana, gyakorlatilag semmit sem tudnánk tenni, ugyanakkor a becsapódás nyomán a bolygón található életformák jelentős része kipusztulna. Az üstökös 135 ezer kilométerre közelíti meg bolygószomszédunkat, vagyis kisebb távolságra halad el tőle, mint a Hold tőlünk való távolságának fele. A marsi emberi műszerek szempontjából a legveszélyesebb időszakot azonban nem a legnagyobb közelség jelenti majd, hanem az az időszak, amikor a közelség után másfél órával a bolygó 27 600 kilométerre halad el a távolodó égitest fő nyomvonalától.

Mivel a nyomvonal és környéke az üstökössel közel egyező sebességű kisebb-nagyobb töredékeket tartalmazhat, a marsi szondákat a leginkább kritikusnak tartott fél órára a bolygó túloldalán rejtik el irányítóik. Előtte és utána azonban az összes bolygószomszédunkat vizsgáló eszköz a Sliding Spring felé fordul majd. A MAVEN elsősorban a marsi légkör és kóma interakcióira koncentrál, az indiai MOM, az európai Mars Express, illetve az amerikai MOD és MRO pedig saját műszereivel és kameráival igyekszik lencsevégre kapni az égitestet. Ami felszínt illeti, az Opportunity és a Curiosity is megkísérel felvételeket készíteni, így rajtuk keresztül páholyból figyelhetjük, milyen is az, amikor egy bolygót súrol egy üstökös.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward