Térkép készül a sötét anyag eloszlásáról

A Fermilab és a Berkeley Nemzeti Laboratórium munkatársai az eddigi legpontosabb méréseket végezték a világegyetemet behálózó sötét anyaggal kapcsolatban. 

Térkép készül a sötét anyag eloszlásáról

A Fermilab és a Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium munkatársai egymástól függetlenül az eddigi legpontosabb méréseket végezték a világegyetemet behálózó sötét anyaggal kapcsolatban. A sötét anyag csillagászati műszerekkel megfigyelhetetlen anyagfajta, mivel elektromágneses sugárzást nem bocsát ki, jelenlétére csak a körülötte lévő anyagokra és a háttérsugárzásra kifejtett gravitációs hatásából lehet következtetni. A világegyetem tömegének mindössze 4,6%-át alkotja a megfigyelhető anyag, 23%-a sötét anyag és 72%-a sötét energia. Ez utóbbi energiaforma a feltételezések szerint mindenütt jelen van az univerzumban és negatív nyomást, antigravitációs hatást fejt ki. A hatás nagy távolságokban semlegesíti a gravitációs vonzást, így ez a legelfogadottabb elmélet annak magyarázatára, hogy miért tágul gyorsulva a világegyetem.

Új módszerek alkalmazásával a kutatók képesek voltak térképen ábrázolni a sötét anyag eloszlását. A tudósok gyenge gravitációs lencsehatásra utaló nyomokat kerestek távoli galaxisok képeiben, amelyeket a sötét anyag gravitációs befolyása okozhat. A kutatók a Sloan Digitális Égboltfelmérési Program (SDSS) hatalmas képanyagát használták a vizsgálathoz. Az egy területről különböző időpontokban készült képeket „összeadták”, a hibákat eltávolították, a gyenge fényjeleket felerősítették, és eredményül az eredeti képeknél hatszor részletesebb felvételeket kaptak.

A gyenge gravitációs lencsehatás megfigyelését nagyban rontja az, hogy a légkörön is keresztül kell „nézni”, ha a Földről akarjuk a mérést végezni. Egészen a legutóbbi időkig nem létezett megbízható módszer a légköri zavarok és a gyenge gravitációs lencsehatás következtében kialakuló torzulások szétválasztására. A kutatók most egy minden eddiginél pontosabb metódust ígérnek erre.

A sötét anyag térképek létrehozásához az új-mexikói Sloan Teleszkóp 2000 és 2009 között készült azon felvételeit használták, amelyek az SDSS 82. sávjába esnek: ez az égi egyenlítő mentén halad, és egy 275 négyzetfokos, folytonos sávot jelent, amelyet az évek alatt többször végigpásztázott a távcső.

A sötét anyag eloszlásáról készült térkép ritkásabb helyei a sötét energia jelenlétéről is információt közölnek majd, a tudósok reményei szerint. Az első vizsgálatok alapján mindkét kutatócsoport megállapította, hogy a sötét anyag kevésbé tűnik strukturáltnak az eddigi felmérések alapján (pl. WMAP) vártnál, de egyelőre nem akarnak messzemenőbb következtetéseket levonni.

A sötét anyag térképekről és az alkalmazott módszerek részleteiről az Amerikai Csillagászati Társaság ezen a héten zajló konferenciáján számolnak be a laborok munkatársai.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward