Tényleg hatásos lehet a remdesivir a COVID-19 kezelésében

A Gilead kísérleti antivirális szere az amerikai egészségügyi hivatal (NIH) bejelentése szerint egy kritikus fontosságú klinikai vizsgálaton bizonyított.

Tényleg hatásos lehet a remdesivir a COVID-19 kezelésében

Az NIAID nevű állami intézmény által szervezett kutatás szerdán nyilvánosságra hozott előzetes eredményei alapján a remdesivirrel kezelt betegek szignifikánsan hamarabb meggyógyultak, mint a placebót kapó kontrollcsoport hasonló kiinduló állapotú tagjai. Bár a vizsgálat részletes adatait még nem publikálták, és ezek alapos elemzése is hátravan, ha az információk valóban helytállóak, a remdesivir lehet az első kezelési módszer, amely érdemben képes javítani a betegek állapotán a december óta igazoltan több mint 200 ezer embert megölő és 3 millió embert megbetegítő járványban.

Anthony Fauci, a NIAID igazgatója elmondása szerint a most közzétett adatok nagyon fontos bizonyítékot jelentenek, és ezúttal valóban van ok a bizakodásra. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy a remdesivir sem tűnik csodaszernek, és még vannak bizonytalanságok abban, hogy mennyire hatásos és hogyan célszerű alkalmazni. Ami klinikai vizsgálatot illeti, annak során azonban a jelek szerint valóban bizonyított, és hatékonyan csökkentette a kórházi kezelések időtartamát.

A remdesivirt kapott betegek mindössze négy napot töltöttek a kórházban, teljes gyógyulási idejük pedig 11 napra csökkent, szemben a kontrollcsoporttal, amelynek tagjai átlagosan 15 nappal a diagnózis után gyógyultak meg.

A mortalitás a hatóanyagot kapott csoportban 8 százalék volt, a kontrollcsoportban pedig 11,6 százalék, de a halálozással kapcsolatos adatok egyelőre nem tűnnek szignifikánsnak.

Mivel a COVID-19 kapcsán az egyik legnagyobb probléma, hogy a súlyos állapotú betegek nagyon hosszú időt töltenek kórházban, leterhelve az egészségügyi rendszert és ezzel összességében növelve a potenciális járulékos halálok számát, egy olyan szer, amely gyorsabb gyógyulást tesz lehetővé, mindenképpen nagyon fontos lehet a járvány hatékony kezelésében. Az ideális persze egy olyan hatóanyag lenne, amely megakadályozza a betegség súlyosabbra fordulását, vagy a súlyos állapotú betegek halálát, de ilyen egyelőre nem létezik.

Galéria megnyitása

Az elmúlt hetek során ellentmondásos információk láttak napvilágot az eredetileg az ebola ellen kifejlesztett remdesivirrel kapcsolatban. Bár a mostani vizsgálat kapcsán már a korábban kikerült, egy chicagói kórházból származó adatok is bizakodásra adtak okot, időközben közzétették egy kínai kutatás eredményeit is, amely alapján a remdesivirrel kezelt csoport semmivel sem teljesített jobban a kontrollcsoportnál. Utóbbi kutatás részletes eredményeit szintén szerdán hozták nyilvánosságra.

Ezek alapján a remdesivir nem javította szignifikánsan sem a klinikai kimenetelt, sem a mortalitást, és a gyógyulási időt sem rövidítette le a súlyos állapotú COVID-19-betegek esetében. Ami a nem szignifikánsnak ítélt eltéréseket illeti, a klinikai kimenetel 23 százalékkal volt kedvezőbb a remdesivirrel kezelt csoportban a kontrollcsoporthoz képest, a hatóanyagot kapók 23 helyett 20 nap alatt gyógyultak meg (medián értékek). Egy hónappal a diagnózist követően a remdesivirt kapó betegek közül 14 százalék halt meg, míg a kontrollcsoportban 13 százalék volt a mortalitás.

A kínai vizsgálat során ugyanakkor súlyosabb állapotú betegeket kezeltek remdesivirrel, mint az NIAID kutatásában, az előbbi vizsgálatot ráadásul idő előtt be kellett fejezni, mivel a járvány addigra lecsengett Kínában, és nem volt elég bevonható beteg. Frederick Hayden, a Virginiai Egyetem virológusa, a kínai kutatás egyik vezető kutatója szerint ugyanakkor saját vizsgálatuk és az NIAID kutatásának első eredményei között meglepően hasonló tendenciák figyelhetők meg. Így szerinte lehetséges, hogy ha a kínai vizsgálatot sikerül a terveknek megfelelően befejezni, az is kedvezőbb eredményekkel zárult volna.

Az NIAID klinikai vizsgálata kapcsán mindenképpen pozitívumként könyvelhető el, hogy ez tekinthető az eddigi legnagyobb és legszigorúbb keretek közt lefolytatott 3. fázisú klinikai kutatásnak a remdesivir COVID-19 elleni hatásossága kapcsán.

A kutatók az aktív hatóanyagot kapó, 1063 fős betegcsoport mellett egy 800 fős kontrollcsoporttal dolgoztak, és a vizsgálat kettős vak rendszerben zajlott, vagyis sem az kezelőorvosok, sem a betegek nem tudták, hogy hatóanyagot vagy placebót kapnak-e.

Galéria megnyitása

Scott Gottlieb, az FDA korábbi vezetője szerint a vizsgálati eredmények elégségesek lehetnek ahhoz, hogy az Egyesült Államok gyógyszerészeti hivatala engedélyezze a remdesivir vészhelyzeti alkalmazását.

„Bár a remdesivir nem csodaszer, úgy tűnik, hogy valóban hatékony, és fontos eszköz lehet azon gyógyszerek és diagnosztikai módszerek gyűjteményében, amelyek jelentősen csökkenthetik a járvánnyal kapcsolatos kockázatokat”

– mondta el a szakértő.

Az FDA korábban vészhelyzeti alkalmazási engedélyt adott ki a hidroxiklorokin nevű maláriagyógyszer használatára a COVID-19 kezelése során, bár több kutatás is azt sugallta, hogy a szer nem hatékony a betegség gyógyításában. Gottlieb már csak erre alapozva is úgy véli, hogy a remdesivir gond nélkül megkaphatja ugyanezt az engedélyt.

A remdesivirt intravénásan kell beadni, így valószínűsíthetően elsősorban a kórházba került betegeken alkalmazzák majd, ugyanakkor a virológusok szerint valószínűleg leginkább a frissen fertőzöttek kezelésében bizonyulhat hatásosnak.

„Az antivirális szerekről tudjuk, hogy minél korábban adjuk be ezeket, annál jobban működnek”

– mondja Nahid Bhadelia, a Boston Medical Center orvosigazgatója, aki az ebola kapcsán maga is alkalmazta már a szert. A korai alkalmazáshoz viszont jobb diagnosztikára lesz szükség, vagyis minél előbb azonosítani kell fertőzöttek közül azokat, akik a leginkább profitálhatnak a remdesivir használatából.

A Gilead szerdán maga is közzétette saját klinikai vizsgálatának első eredményeit a remdesivir súlyosan beteg SARS-CoV-2 kezelésében való hatásosságával kapcsolatban. Ez a kutatás is hasonló tendenciákat mutatott, mint az NIAID vizsgálata. A Gilead adatai ráadásul alapján úgy tűnik, hogy célszerűbb lehet egy 5 napos remdesivir kúra alkalmazása az NIAID-kutatás során alkalmazott 10 napos kezeléshez képest.

Galéria megnyitása

A Gilead vizsgálatába nagyjából 6000 főt toboroztak 152 különböző vizsgálati helyről, a világ minden tájáról. Szerdán 397 beteg eredményeit hozták nyilvánosságra, akiket vagy 5 napig, vagy 10 napig kezeltek a szerrel (kontrollcsoport nincs ebben a vizsgálatban). A betegek javulását egy hétpontos skálán értékelték. Bár a kutatás arra nem ad választ, hogy a remdesivir mennyire hatásos, egyelőre úgy tűnik, hogy a különböző hosszúságú kezelési idők gyakorlatilag egyforma eredményeket hoznak, így a rövidebb terápia is elégséges lehet.

Több szakértő szerint egyébként teljesen érthetetlen, hogy a Gilead saját kutatásában miért nincs kontrollcsoport, hiszen ilyen módon sokkal pontosabb képet lehetne kapni arról, hogy mennyire jól működik a szer, és milyen konstrukcióban a leghatásosabb a kezelés. „Egy hihetetlen lehetőséget fecséreltek el ezzel” – mondja Peter Bach, a New York-i Memorial Sloan Kettering Medical Center igazgatója, aki izgatottan várja az NIAID-kutatás részletes adatait. A szakértő hozzátette:

a Gilead saját vizsgálatából így az sosem fog kiderülni, hogy milyen módon célszerű alkalmazni remdesivirt egy 80 éves, több társbetegségben szenvedő betegnél és egy 30 éves, egyébként egészséges páciensnél.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap