Teljesen ismeretlen vírusokat találtak

Az egyik újonnan azonosított organizmus egyetlen génje sem tűnik ismerősnek a kutatók számára.

Teljesen ismeretlen vírusokat találtak

A vírusok bolygónk legrejtélyesebb organizmusai, amelyek önállóan sem túlélni, sem szaporodni nem képesek, így a klasszikus értelemben nem tekinthetők élőlényeknek. Ugyanakkor a mesterei annak, hogy az élő szervezetek biológiai folyamatait kiaknázva szaporítsák és terjesszék magukat, és elképesztően hatékonyan képesek környezetükhöz alkalmazkodni.

Jônatas Abrahão brazil virológus az óriásvírusok egyik legnagyobb szakértője. Ezek a baktériumnyi méretű organizmusok még a vírusok csoportján belül is különlegesnek számítanak. Az első óriásvírusokat 2003-ban amőbákban fedezték fel, és azóta rengeteg különböző típust sikerült azonosítani. Abrahão kutatócsoportjának legújabb felfedezése szintén amőbákból került elő: a Yaravirus nevű vírusra egy helyi mesterséges tóban akadtak rá a kutatók.

A Yaravirus legfurcsább vonása, hogy 74 fehérjekódoló génjének egyike sem hasonlít más élőlények génjeihez. A géneket egy több mint 8500 metagenomot tartalmazó mikrobiális adatbázis génjeivel vetették össze, és mindössze hat olyan vírusgént találtak, amely kapcsán távoli rokonság mutatható ki valamely ismert mikroorganizmussal. Vagyis a vírus genetikai állománya alapvetően teljesen új, és senki sem tudja, hogy honnan származhat.

A Yaravirus a vírusok egy teljesen új típusát testesíti meg, a vírusrészecskét felépítő ismeretlen fehérjék sokfélesége olyan változatosságot sugall a vírusok világával kapcsolatban, amelyről eddig nem is sejtettük, hogy létezhet, írják a kutatók a felfedezésről beszámoló tanulmányban. Ez pedig egyszerre izgalmas és rejtélyes, az amőbákat megfertőző eddig felfedezett vírusokban ugyanis elég sok volt a közös vonás, a Yaravirus viszont minden szempontból kilóg a sorból.

Galéria megnyitása

A most felfedezett organizmus nemcsak genomjában, de méretében is eltér  társaitól, ugyanis szemben a többi, 200–400 nm-es amőbavírussal, nem nagy méretű (mindössze 80 nm-es), vagyis nem rendelkezik méretes fehérjeburokkal és különösebben összetett genommal sem. Az a néhány gén azonban, amit tartalmaz, mindeddig ismeretlen fehérjéket kódol. Azt egyelőre senki sem tudja, hogy a Yaravirus az amőbavírusok egy önálló csoportját jelenti, vagy egykor ezek is az óriásvírusokhoz tartoztak, csak genomjuk és méretük is lecsökkent.

A virológusok számára persze nem jelent különösebb újdonságot, hogy a vírusok jelentős része valószínűleg még felfedezésre vár. Ezt mi sem demonstrálja jobban, mint egy szintén most publikált tanulmány, amelyben nagyjából 600 új vírusról számolnak be az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet munkatársai.

Christopher Buck, Michael Tisza és kollégáik állati szövetekben kutattak úgynevezett cirkuláris vírusok után. Ezek olyan organizmusok, amelyek génállománya körökbe rendeződik. Ezek közé tartoznak a papillomavírusok is, amelyek egyike, a humán papillomavírus a méhnyakrák, legfőbb okozója, és több más daganatos betegségek kialakulásában is szerepet játszhat. A szakértők a munka során néhány tucat szövetmintában 2500 különböző fajtájú cirkuláris vírust azonosítottak, amelyek közül nagyjából 600 eddig ismeretlen volt a kutatók előtt.

A hasonló felfedezések nemcsak azért fontosak, mert ezek a rejtőzködő organizmusok betegségeket okozhatnak. A kutatók szerint abból kiindulva, hogy milyen rengeteg vírus bujkál szöveteinkben, az sem zárható ki, hogy ezek az emberi mikrobiom baktériumaihoz hasonlóan akár jótékonyan is hozzájárulhatnak szervezetünk működéséhez és egészségesen tartásához.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap