Tele van élettel az antarktiszi Mercer-tó

A gleccser alá temetett tóban, a Föld egyik legszélsőségesebb élőhelyén baktériumok tömege él, de már apró állati tetemeket is azonosítottak.

Tele van élettel az antarktiszi Mercer-tó

Az antarktiszi tóból vett vízminták első elemzése alapján a Mercer-tó egy millilitere átlagosan 10 ezer bakteriális sejtet tartalmaz, ami ugyan csak századrésze a nyílt óceánvízre jellemző baktériumsűrűségnek, de így is lenyűgöző mennyiség, ha tekintetbe vesszük, hogy egy mélyen a jég alá temetett, teljes sötétségben létező élőhelyről van szó. A felfedezés megerősíti, hogy a déli kontinens jég alatti tavai az extrém körülmények ellenére alkalmasak az életre, amit a Whillans-tóban 2013-ban talált baktériumok is alátámasztottak.

John Priscu, a Montanai Egyetem kutatója és kollégái tavaly december közepén kezdték el a fúrást, amely során 1068 méter jégen hatoltak át, hogy mintákat vegyenek a Déli-sarktól 600 kilométerre lévő tó vizéből és üledékéből. A 139 négyzetkilométeres Mercer-tó fenekére 15 méterrel a furat legalsó pontja alatt találtak rá, a mínusz 0,65 ºC-os víz mélyén. Az 1 kilométeres lyukat 10 napig tartották nyitva, és ez idő alatt több mint 60 liter vizet gyűjtöttek be a tó vizéből, és egy 5 méter hosszú furatmintát is felhoztak a tófenék anyagából.

A kutatók egy távirányítható vízalatti járművet is leengedtek a tóba, amely képeket és videófelvételeket készített a különleges környezetről. A csapat végül január közepén tért vissza a McMurdo-bázisra, ahol rögtön meg is kezdték a minták elemzését, amelyekben rengeteg baktériumra akadtak rá. Az egysejtűek mind a Whillans-tóban, mind a Mercer-tóban azon fotoszintetizáló szervezetek révén képződött szénlerakódásokon élhetnek, amelyek 5–10 ezer éve képződhettek a tavak fenekén, amikor a tavak még összeköttetésben álltak a nyílt óceánnal.

Az igazi meglepetés azonban akkor következett be, amikor a kutatók a tó üledékét is vizsgálni kezdték. Ezek az elemzések is még csak a kezdet kezdetén járnak, a szakértők egyelőre csak a tó hőmérsékletét mérő műszerről lekapart iszapot vizsgálták meg, de már ebben is nagyon izgalmas dolgokat találtak. Az üledékben aprócska állatok, rákok és medveállatkák tetemeire akadtak, amelyek némelyike a vizsgálatok szerint szárazföldi volt.

Galéria megnyitása

A kutatók úgy sejtik, hogy a most azonosított állatok egykor az 50 kilométerre található Transzantarktiszi-hegyek tavaiban és azok környékén élhettek, abban a melegebb időszakban, amikor ez a terület utoljára alkalmas volt a felszíni életre – valamikor 120 vagy 10 ezer évvel ezelőtt. A tetemeket aztán vagy a víz, vagy a gleccserek sodorhatták a tóba. A következő lépés annak meghatározása lesz, hogy az állatkák mennyi idősek, ami sokat segíthet az Antarktisz felszíni történetének felderítésében is.

Az Antarktisz jég alatti tavai az újabb vizsgálatok nyomán egyre érdekfeszítőbbnek tűnnek. Priscunak meggyőződése, hogy a mintegy 400 eltemetett tó egy gigantikus, jég alatti mocsarat alkot, amelynek tavai és folyói időről időre egymással is összeköttetésbe kerültek az idők folyamán. Ennek a különleges ökoszisztémának a tanulmányozása pedig többek közt azért is fontos lehet, mert a becslések szerint a déli kontinens jege alatt rejtőzik bolygónk teljes ivóvízkészletének 70 százaléka.

A szakértők a minták elemzése mellett a következő években újabb tavakat terveznek megfúrni, köztük talán a gigantikus és 1000 méter mély Vosztok-tavat is, amely azonban különlegesen nehéz kihívásnak ígérkezik, hiszen 4000 méternyi jég alatt található.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap