Tealevelekből csináltak rákgyilkos nanorészecskéket

Egy indiai-brit kutatócsoport teljesen véletlenül felfedezte, hogy a teából készült kvantumpontok elpusztítják a tüdő daganatos sejtjeit.

Tealevelekből csináltak rákgyilkos nanorészecskéket

A kvantumpontok pár nanométeres részecskék, amelyeket az elmúlt évek vizsgálatai alapján számos különböző célra lehet használni. Például kiváló színminőségű kijelzők és nagy hatásfokú napelemek hozhatók létre a segítségükkel, és mivel annyira aprók, hogy átjutnak a sejtek pórusain, a sejtbiológiában is alkalmazhatók. Általuk például rendkívül részletes tumormegjelenítés valósítható meg, mivel szerkezetük sajátos fluoreszcens tulajdonságokkal ruházza fel ezeket.

Az egyetlen probléma, hogy a kvantumpontok kémiai úton történő előállítása nagyon bonyolult, drága és veszélyes is. Éppen ezért sokan kutatják annak a módját, hogyan lehetne biztonságosabbá és egyszerűbbé tenni a folyamatot. Így voltak ezzel a már említett kutatócsoport tagjai is, akik a rákos sejtek megjelenítésére kerestek nem mérgező, olcsón előállítható kvantumpontokat.

Kísérleteik során a teával is próbálkoztak: a tealevelekből készül kivonatot kadmium-szulfáttal és nátrium-szulfiddal keverték, és az oldatban idővel kvantumpontok formálódtak. A nanorészecskéket aztán tumorsejtekkel keverték, és azok a szakértők nagy meglepetésére, nem egyszerűen megfestették a sejteket, de a beteg példányok javát, közel 80 százalékát el is pusztították.

Galéria megnyitása

A kutatás tehát egyrészt megerősítette, amit korábbi vizsgálatok is sugalltak, vagyis hogy a teakivonatból nem mérgező kémiai megoldássokkal kvantumpontokat lehet előállítani, de egyúttal azt is feltárta, hogy a teából készült részecskék hatékonyak a rák ellen. Ami persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy a teaivás megelőzheti vagy meggyógyíthatja a tüdőrákot, hangsúlyozzák a szakértők.

A véletlenül felfedezett terápiás lehetőség annyira ígéretesnek tűnik, hogy a szakértők szerint akár már két éven belül sor kerülhet az első emberi kipróbálásra, és ha minden jól megy, egy évtizeden belül általánosan alkalmazott gyógymód válhat belőle.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward