Szupergyors SSD meghajtók U.2-es porttal

A Super Talent Nova sorozatának tagjai 3000 MB/s-os folyamatos olvasási- és 2200 MB/s-os folyamatos írási tempó elérésére is képesek.

Szupergyors SSD meghajtók U.2-es porttal

A Super Talent különleges SSD meghajtókat mutatott be, amelyek 2,5 hüvelykes formátumuk ellenére nem SATA 6 Gbps-os, hanem PCI Express 3.0 x4-es csatolófelületet használnak, ráadásul ehhez NVMe protokoll is társul, így hatékonyan üzemelő, szélsebes SSD meghajtókról van szó.

A NOVA családba tartozó újdonságok első ránézésre átlagos, érdektelen SSD meghajtóknak néznek ki, csatolójuknál azonban nem a szokásos SATA 6 Gbps-os port köszön vissza, hanem egy sokkal nagyobb adatátviteli sávszélességet kínáló, PCI Express 3.0 x4 alapú megoldás, amely az U.2 nevet viseli. Ez a csatolófelület egyelőre még nagyon kevés alaplapon kapott helyet különálló csatlakozó formájában, plusz olyan SSD meghajtóból sincs sok, amelynek hátulján U.2-es, azaz régebbi nevén SFF8639-es csatoló lenne. SSD fronton példaként hirtelen csak az Intel SSD 750-es sorozatát említhetnénk, amelyben van U.2-es csatolófelülettel ellátott modell. Ezzel együtt természetesen már léteznek olyan M.2-es slotba illeszkedő adapterkártyák is, amelyek U.2-es csatolót tartalmaznak, és már PCI Express bővítőhelyre szerelhető adapterkártyák is rendelkezésre állnak, így szükség esetén régebbi alaplapokhoz is elérhető az új port.

Így néz ki egy M.2-es slotba illeszkedő U.2-es adapterkártya

No de térjünk vissza inkább hírünk főszereplőihez. A szóban forgó NOVA sorozatú SSD meghajtók MLC NAND Flash memóriachipek köré épülnek, adattároló kapacitás terén pedig 120 GB-tól egészen 1920 GB-ig terjed a kínálat. Modellekre lebontott teljesítményadatok egyelőre nem állnak rendelkezésre, annyit viszont már elárult a Super Talent, hogy a NOVA sorozatú SSD-k olvasási tempója 3000 MB/s-nál tetőzik, az írási sebesség pedig a 2200 MB/s-os értéket is elérheti – nyilván a pontos számok az adattároló kapacitás függvényében változnak majd, legalábbis írási tempó terén egészen biztosan.

U.2-es kábel – a bal oldali port az alaplaphoz, a jobb oldali az SSD-hez kapcsolódik

A Super Talent NOVA sorozatú SSD meghajtói 9,5 milliméter magas kivitelben érkeznek, méghozzá 120 GB-os, 240 GB-os, 480 GB-os, 960 GB-os és 1920 GB-os változatban. Az egyelőre nem derült ki, hogy az újdonságok pontosan mikor válnak elérhetővé, valamint várható ajánlott végfelhasználói áraik sem ismertek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward