Szupergyors Corsair SSD-k közel 5 GB/s-os olvasási sebességgel

A következő generációs M.2-2280-as SSD kártyák már PCI Express 4.0 x4-es csatolót használhatnak.

Szupergyors Corsair SSD-k közel 5 GB/s-os olvasási sebességgel

A Corsair ízelítőt adott abból, mire számíthatunk a következő generációs, PCI Express 4.0-s kapcsolatot használó M.2-es SSD kártyák esetében, már ami az írási és olvasási teljesítményt illeti. A gyártó első PCI Express 4.0 x4 alapokon nyugvó SSD-i a Force sorozatban kapnak helyet és az MP600-as jelölést viselik. A szokásos M.2-2280-as formátum mellé ezúttal egy meglehetősen testes hűtőborda is jár, ami a nagyteljesítményű SSD vezérlő által termelt hő elvezetésében nyújthat hathatós segítséget. Az efféle megoldások az aktuális M.2-es csúcskártyáknál is jó szolgálatot tehetnek, ahogy arról legutóbbi cikkünkben már beszámoltunk.

Az MP600-as SSD sorozattal kapcsolatban egyelőre nem sok részletet árult el a vállalat, de néhány fontos adatról már így is lehullott a lepel. Nem titok, hogy az MP600-asok a Phison E16-os vezérlője köré épülnek, amit a CES 2019 alkalmával már megcsodálhattunk, és ami jelenleg a piac egyetlen PCI Express 4.0 x4 csatolófelülettel ellátott megoldása. Az SSD-k fedélzetén ebből kiindulva Toshiba BiCS4 típusú TLC NAND Flash memórialapkák teljesíthetnek szolgálatot, ugyanis egyelőre még csak ezeket támogatja a szóban forgó vezérlő, de az elkövetkező hónapok folyamán az Intel és a Micron megoldásait is kezelni fogja.

Hogy mégis milyen sebességet nyújt az új SSD sorozat? A Corsair szerint 4950 MB/s-os folyamatos maximális olvasási-, illetve 4250 MB/s-os folyamatos maximális írási tempóra lehet számítani, vagyis a belépőszintű SATA 6 Gbps-os SSD meghajtókhoz képest közel tízszer gyorsabbak lesznek az újdonságok.

Galéria megnyitása Nem lesznek lassúak az MP600-as sorozat tagjai Használatukhoz X570-es lapkakészlettel ellátott AMD alaplapra lesz szükség, ugyanis jelenleg ez az egyetlen megoldás a klienspiacra szánt megoldások között, ami PCI Express 4.0-s sávokkal rendelkezik. A korábbi hírek szerint a 300-as és 400-as sorozatú lapkakészlettel szerelt alaplapoknál is lesz lehetőség a PCI Express 4.0-s szabvány használatára, amennyiben az alaplapgyártók elvégzik az ehhez szükséges hitelesítést, valamint megfelelő BIOS-t is készítenek a támogatás aktiválásához. A PCI Express 4.0-s támogatás persze többnyire csak a legfelső PCI Express x16-os bővítőhelyhez, illetve a legfelső PCI Express x4-es M.2-es slothoz járhat, ugyanis a nagyobb adatátviteli sávszélességet csak a processzorfoglalattól 150 milliméterre lehet extra komponensek nélkül elvezetni – ez a megkötés leginkább a régebbi alaplapokra vonatkozik majd, az újabbaknál ugyanis már rendelkezésre állhatnak a megfelelő kiegészítő komponensek is, de pontosabb tájékoztatás majd csak későbbre várható.

Azt persze szem előtt kell tartani, hogy akármelyik alaplap-sorozatot is használjuk, PCIe 4.0-s támogatást csak a harmadik generációs RYZEN processzorok nyújtanak, így új processzorra mindenképpen szükség lesz. A 3. generációs asztali RYZEN processzorok július 7-én jelennek meg.

A Corsair új SSD kártyái várhatóan július folyamán jelennek meg kereskedelmi forgalomban, így a most még hiányzó adatokra is csak akkor derülhet fény, beleértve a várható végfelhasználói árakat is.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap