Bemutatkoznak az AMD 3. generációs asztali RYZEN processzorai

Ahogy az várható volt, az AMD első embere a Computex 2019 nyitó előadásán rántotta le a leplet az új processzorokról.

Bemutatkoznak az AMD 3. generációs asztali RYZEN processzorai

Az AMDma, helyi idő szerint hajnali 4:00-kor rántotta le a leplet a RYZEN 3000-es sorozat tagjairól, amelyek igen ígéreteseknek tűnnek. A család összes tagja a második generációs EPYC szerverprocesszoroknál használt chiplet dizájnt alkalmazza, amelynek lényege, hogy a 7 nm-es csíkszélességgel készülő, processzormagokat tartalmazó lapka mellé egy 14 nm-es csíkszélességgel készülő, I/O egységeket tartalmazó lapka kerül. A chipletekből kettő áll rendelkezésre, ezek egyenként 8 processzormagot tartalmaznak, ám a teljes, 16 magos kiépítést még nem veti be a gyártó, csak 12 magig merészkedik (6+6 mag), ami RYZEN 9-es családot erősítő RYZEN 9 3900X modellnél érhető el. A RYZEN 7 3800X és a RYZEN 7 3700X ehhez képest „csak” 8 processzormaggal és 16 szállal gazdálkodik, több modellt pedig eddig be sem mutattak, de a korábbi gyakorlat alapján ez aligha meglepő.

Galéria megnyitása

A RYZEN 9 3900X csúcsmodell a 12 mag és 24 szál mellé 3,8 GHz-es alap- és 4,6 GHz-es maximális boost órajelet vet be, amihez 70 MB-nyi gyorsítótár, illetve 105 W-os TDP keret társul. Ez a modell várhatóan nem csak a Core i9-9900K, de a HEDT platformba szánt Core i9-9920X ellen is fel tudja majd venni a kesztyűt. Utóbbi igen érdekes helyzetet teremt, ugyanis az említett 12 magos Intel processzor hűtő nélkül kerül 1199 dollárba, míg az AMD újdonságáért csak 499 dollárt kérnek majd el. A CineBench R20 teszteredmények alapján az AMD megoldása 14%-ka gyorsabb egyszálas, illetve 6%-kal gyorsabb többszálas tesztben, mint a Core i9-9920X, ami nem hangzik rosszul, főleg, hogy az Intel megoldása 165 W-os TDP kerettel rendelkezik és drágább platformot használ.

Galéria megnyitása

Egy szinttel lejjebb a nyolc maggal és tizenhat szállal gazdálkodó RYZEN 7 3800X és a RYZEN 7 3700X foglal helyet, áruk várhatóan 399 és 329 dollár lesz. A gyorsabb modell 3,9 GHz-es alap- és 4,5 GHz-es maximális boost órajellel gazdálkodhat, TDP kerete szintén 105 W, célja pedig a RYZEN 7 2700X leváltása lesz. Az újdonság a Core i9-9900K-hoz képest picivel gyorsabb lesz a CineBench R20 teszt alapján.

Vele együtt érkezik a RYZEN 7 3700X is, ami 3,6 GHz-es alap- és 4,4 GHz-es maximális boost órajelet vethet be, TDP kerete viszont már nem 105, hanem csak 65 W lesz. Ez a modell a tesztek szerint a Core i7-9700K-val szemben veszi fel a kesztyűt: a Cinebench R20 tesztjében az új modell 4806 pontot szerzett, szemben az Intel megoldásával, amely csak 3726 pontig jutott a több szálon futó tesztben. Hogy a többi területen mi lesz a helyzet? Az első független tesztekből kiderül. A vállalat sajtóközleménye egyébként RYZEN 5-ös sorozatú processzorokról is árulkodott, amelyek már csak hat maggal és 12 szállal rendelkeznek, ezekről a fenti táblázat ad bővebb tájékoztatást. Ezek a modellek, csak úgy, ahogy a RYZEN 7-es megoldások, egyetlen egy nyolcmagos chipletet használnak, nem pedig kettőt, mint a RYZEN 9 3900X. Arról nem esett szó, hogy a RYZEN 5-ös sorozat tagjai pontosan mikor jelennek meg.

Galéria megnyitása

A ZEN 2 alapú termékek esetében a szélesebb lebegőpontos egység, a javított elágazásbecslő, illetve egyéb architektúra-szintű fejlesztések jóvoltából a ZEN 1 alapú megoldásokhoz képest 15%-kal magasabb IPC, azaz órajelenkénti teljesítmény érhető el. Ehhez hozzá jön még az is, hogy a 7 nm-es csíkszélesség miatt növekedtek az órajelek, ami szintén hoz a konyhára némi pluszt. Az AMD belsős mérései szerint a RYZEN 7 3800X modell a RYZEN 7 2700X-hez képest igen komoly teljesítménynövekedést hoz játékok terén: a PUBG 22%-kal, a CS:GO pedig 34%-kal gyorsabban futhat. Ezek ugye eSport címek, a nagy kérdés viszont az lesz, hogy ezt a gyorsulást AAA címek esetében is tudja-e tartani majd az új központi egység.

Galéria megnyitása

Ahogy korábban említettük, az új processzorok mellé egy házon belül fejlesztett lapkakészlet, az X570 is érkezik, ami a processzorokhoz hasonlóan szintén PCI Express 4.0-s támogatást kínál majd. A RYZEN 3000-es processzorok 24 darab PCIe 4.0-s sávot „küldenek ki”, amelyek közül 16 GPU célokra használható. A további 8-ból 4 az X570-es lapkakészlethez kapcsolódik, a maradék négy pedig egy M.2-es slotot szolgálhat ki. A 3DMark PCIe sávszélesség-tesztjével, amelyen egy RYZEN 7 3800X processzorral és egy Radeon RX 5700 NAVI videokártyával ellátott rendszert eresztettek össze a Core i9-9900K processzorból és GeForce RTX 2080 Ti videokártyából álló rivális konfigurációval, remekül látszott, hogy a PCIe 4.0-s platform komoly előnyben van, de ez aligha meglepő.

Galéria megnyitása

Az AMD új processzorai várhatóan július 7-én jelennek meg, ahogy azt a korábbi pletyka alkalmával már pedzegettük. Mivel ez vasárnapi nap, azt jelenti, hogy a következő hétfőn kerülnek az üzletek polcaira a termékek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap