Szombaton indulhat útjára a SMOG-1

Az újabb magyar fejlesztésű műhold a tervek szerint március 20-án startol Bajkonurból.

Szombaton indulhat útjára a SMOG-1

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói és oktatói által hosszú évek munkájával kifejlesztett műhold egy Szojuz/Fregat rakéta emeli magasba, a pályára állítás pedig úgy fog történni, hogy a piciny, mindössze 5x5x5 centiméteres műholdat egy olasz műhold fedélzetéről bocsátják ki.

„Zsebműholdunkat már behelyezték az UNISAT-7 kidobó szerkezetébe. Március 3-án került fel a hordozórakéta orrába, onnan várja küldetésének megkezdését. Ez az időpont várhatóan március 20-án lesz” – mondta el a bme.hu-nak Gschwindt András, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszékének címzetes egyetemi docense, aki a MASAT-1 és a SMOG-1 ikertestvére, a SMOG-P fejlesztését is vezette.

Galéria megnyitása

A fejlesztők a közvetlen előddel, a SMOG-P-vel történelmet írtak, hiszen a 2019 decemberében pályára állított űreszköz az első ennyire apró műhold (1-PocketQube) volt, amely működőképesnek bizonyult a világűrben. A SMOG-P majdnem 10 hónapig üzemelt, mielőtt 2021. szeptember 28-án légkörbe visszalépve megsemmisült volna. A küldetés ideje alatt folyamatosan küldte a mérési eredményeket a földi légkörből kijutó elektromágneses hullámokról, vagyis a bolygónk körüli elektroszmogról, amelynek eloszlásáról részletes térképet készített.

A SMOG-1 ezt a munkát folytatja majd tervezett 498 kilométer magasságú, 97 fokos dőlésszögű napszinkron pályáján, a 700–960 MHz-es sáv vizsgálatával. Ezen kívül egy olyan mérőműszer is található fedélzetén, amely a Napból érkező részecskék elektronikára gyakorolt hatását vizsgálja. Ráadásul egy speciális mágneses anyagot is tesztelnek rajta, amely révén csökkenthető lesz a műhold élettartama, így küldetése végeztével sem marad meg űrszemétként odafent. Enélkül a nagy pályamagasság miatt 10–15 évbe telne, mire visszatér a légkörbe, a kísérlettel viszont pontosan ezt kívánják csökkenteni a fejlesztők.

A SMOG-1 2020 őszén érkezett meg Rómába, hogy aztán az UNISAT-7-tel és több más kisműholddal együtt Kazahsztánba induljon. A több hónapos várakozás miatt ezúttal valószínűleg hosszabb időbe fog telni, mire működképes lesz a magyar műhold, mivel a kibocsátás után időre lesz szüksége, hogy feltöltse akkumulátorát, kinyissa az antennát, és aktiválja rendszereit.

A kilövést az alábbi streamen lehet követni, a közvetítés magyar idő szerint március 20-án reggel 6:15-kor kezdődik, a kilövés pedig 7:07-re van ütemezve.

A képek forrása: facebook.com/smog1official

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap