Szivárványszínű halakon vizsgálják a bőr megújulását

A szakértők egy idegsejtek megfestésére használt módszert adaptáltak bőrsejtekre, hogy folyamatában tudják tanulmányozni a bőr regenerációját.

Szivárványszínű halakon vizsgálják a bőr megújulását

A gerinces fajok tagjai, köztük mi, emberek, folyamatosan változtatják bőrüket: új rétegeket növesztenek, miközben az elöregedett sejtek lehámlanak a felszínről. Ezen regenerációs folyamat mélyebb megértése számos bőrbetegség és sérülés kezelésében jelenthet segítséget. Pontosan ez a cél vezérelte a Duke kutatóit abban, hogy kidolgozzanak egy új, nagyon látványos módszert a bőr megújulásának nyomon követésére.

A skinbow avagy „bőrszivárvány” névre keresztelt módszer az agyi idegsejtek szivárványszínű megfestésére szolgáló brainbow metódus bőrsejtekre adaptált verziója. A neuronok színezése révén megfelelő mikroszkóppal egyetlen idegsejt kapcsolódásai is megfigyelhetővé válnak. A metódus mind a neuronok, mind a bőrsejtek esetében hasonló módon működik. A szakértők génmérnöki módszerekkel olyan kísérleti állatokat hoznak létre, amelyek genomja különböző színű, ultraibolya fényben világító fehérjéket kódoló géneket tartalmaz.

A géneket olyan kapcsolókkal látják el, amelyek biztosítják, hogy azok csak bizonyos szövettípusokban, például az agyban vagy a bőrben fejeződjenek ki. A skinbow esetében a módszerrel zebradániók bőrét tették szivárványszínűvé, vörös, zöld és kék fehérjékkel egészítve ki ezek bőrsejtjeit. A három alapszínen túli árnyalatok úgy jönnek létre, hogy minden sejt több másolatot tartalmaz a színes fehérjéket kódoló génekből, amelyeket a kutatók előzőleg érzékennyé tettek a helyspecifikus rekombinációnak nevezett, véletlenszerű géntörlést eredményező folyamatra. Ennek köszönhetően az utódsejtekben az egyes fehérjék különböző mennyiségben lesznek jelen, és együttesen eltérő színárnyalatokat produkálnak.

Jelen pillanatban a kutatók a mikroszkóp segítségével 70–80 különböző árnyalatot képesek elkülöníteni, ami bőségesen elegendő ahhoz, hogy a bőr megújulását minden eddiginél alaposabban lehessen vizsgálni. A skinbow színpompás végeredménye ráadásul a brainbow-val ellentétben kívülről is megfigyelhető, vagyis nem kell az állatot elpusztítani a szövet állapotának tanulmányozásához, így a regeneratív folyamatok élőben és hosszabb ideig tanulmányozhatók.

A módszerrel megvizsgálható például, hogy a halak hogyan reagálnak a sérülésekre. Amikor a kutatók levágták egyik kísérleti állatuk úszóját, tanúi lehettek annak, ahogy a test más részeiről sejtek indulnak a sérülés helyére a károk kijavítására. Egyúttal azt is megfigyelték, hogy ilyenkor a bőr mélyéről sejtek kezdenek felemelkedni az elvándorolt sejtek pótlására. Az átfogó „mozgósítás” eredményeként a hal két-három hét alatt újranövesztette úszóját.

A kutatás következő szakaszában a szakértők azt fogják tanulmányozni, hogyan reagálnak a bőrsejtek a betegségekre, illetve az ezek kezelésére bevetett hatóanyagok jelenlétére. A módszer kifejlesztői továbbá szeretnék más fajokra, elsősorban emlősökre is alkalmazhatóvá tenni az eljárást.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward