Szinte túl jól sikerült az OSIRIS-REx mintagyűjtése

A Bennu aszteroida felszínéből anyagot gyűjtő szonda mintagyűjtője annyira tele van, hogy inkább le sem mérik, hanem gyorsan elcsomagolják.

Szinte túl jól sikerült az OSIRIS-REx mintagyűjtése

A NASA űrszondája alapos előkészültek után a múlt héten ereszkedett le a kisbolygó felszínének közvetlen közelébe, majd kinyújtott karjával megérintette azt. A kar végén egy 30 centiméter átmérőjű, korong alakú szerkezet kapott helyet, ezt fektette a szonda a felszínre, majd egy löket nitrogént bocsátott ki, hogy felkavarja az aszteroida talaját. A kutatók azt remélték, hogy ilyen módon elég anyagot emelhetnek a magasba ahhoz, hogy abból legalább 60 gramm bekerüljön a korongban található gyűjtőrekeszekbe.

A mintagyűjtés utáni napon a csapat közzétette a leereszkedés és a mintavétel során készült felvételeket, amelyekből úgy tűnt, hogy ez nagy valószínűséggel sikerült. A felvételek és a szonda adatai alapján a mintagyűjtő nagyjából 48 centiméter mélyre süllyedt az aszteroida felszíni anyagába, amely a mérések alapján annyira laza szerkezetű, hogy amikor az első érintkezés után 6 másodperccel az OSIRIS-REx beindította hajtóműveit, hogy elhátráljon a felszíntől, a mintagyűjtő még mindig 4 cm/másodperces sebességgel haladt az égitest mélye felé. Ez azt jelenti, hogy a Bennu talaja törékenyebb szerkezetű lehet, mint a vattacukor.

Galéria megnyitása

A felvételeken az is látszik, hogy az űreszköz hatalmas törmelékfelhőt emelt fel a felszínről a manőver során. Amikor az eltávolodás után a mintavevő fejről készült fotók is visszaérkeztek a Földre, kiderült, hogy a mintavétel egy kicsit túlságosan is jól sikerült: a gyűjtőfej annyira tele van a Bennu anyagával, hogy annak szemcséi kifelé potyognak. Úgy tűnik ugyanis, hogy a tartály teljesen feltelt, hogy az anyag megakadályozta a azon apró fedelek legalább egyikének lezáródását, amelyeknek a mintákat a helyükön kellene tartaniuk.

Ez pedig azt sugallja, hogy a tartály tele van, sőt, talán felső kapacitásának határát is meghaladta a beáramló anyagmennyiség. A rendszer elvileg 2 kilogramm minta tárolására alkalmas, de már a minimális célul kitűzött 60 gramm is több annál, mint amit eddig a Holdon kívül bármely más égitestről összegyűjtöttek, és a Földre juttattak a hasonló küldetések során.

Galéria megnyitása

Mindez azért problematikus egy kicsit, mert a kutatók azt tervezték, hogy az aszteroidától eltávolodva kinyújtott karral megpörgetik az űrszondát, hogy lemérjék, mennyi mintát sikerült összeszedni. Ezt viszont most nem merik megkockáztatni, mert attól félnek, hogy a művelet során kirepülhet a begyűjtött matéria egy része. Bár bíznak abban, hogy a mintagyűjtő fedeleinek többsége végül lezárult, és a Bennu összeszedett felszíni szemcséinek java biztonságban van, inkább letettek a mérési kísérletről, és nekilátnak elcsomagolni a mintát.

A további anyagvesztés érdekében minden más irányváltást is lefújtak, és jelenleg azon dolgoznak, hogy óvatosan abba zárható kapszulába helyezzék a mintagyűjtőt, amelyben az majd visszatér a Földre. Mivel a műveletet eredetileg nem úgy tervezték el, hogy közben kisebb-nagyobb kavicsok potyognak kifelé a korongból, nagyon elővigyázatosnak kell lenni, hiszen egy rossz helyre kerülő törmelékdarab a kapszulában, de magában a szondában is károkat okozhat.

Ha a „csomagolás” sikerül, az OSIRIS-REx folytatja a Bennu tanulmányozását 2021 márciusáig, amikor is visszaindul a Föld irányába. A szonda 2023 szeptemberében juttatja vissza a földi légkörbe a kapszulát, amelynek tartalmát aztán földi laborokban vizsgálhatják meg a szakértők.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap