Szeptemberi égbolt

Az Uránuszt jelentősen később fedezte fel az emberiség, mint a Földhöz közelebbi bolygókat. 

Szeptemberi égbolt

A Merkúrt keveset láthatjuk ebben a hónapban, szeptember elején még ugyan egy órával a Nap előtt kel, de aztán egyre közelebb kerül hozzá a keleti égen, míg végül a hónap végén már fél órával utána nyugszik. A Vénusz ezzel szemben egész szeptemberben fényes látnivalója lesz hajnali ég keleti részének, ahogy a Jupiter is, amelyet a keleti-délkeleti égen érdemes keresni. Alkalmas műszerrel megfigyelhetjük a bolygó légkörében bekövetkező változásokat, köztük a híres Nagy Vörös Foltot is. A Mars a délnyugati égen látható, másfél órával a Nap után nyugszik, nagyjából akkor, amikor a Szaturnusz eltűnik a nyugati látóhatáron. A Neptunusz az éjszaka első felében látható a Vízöntő csillagképben. Az Uránusz a Cet, majd a Halak környékén figyelhető meg.

Az Uránuszt jelentősen később fedezte fel az emberiség, mint a Földhöz közelebbi bolygókat. Fényessége az éjszakai égbolton a szabad szemmel látható csillagok fényességének határán mozog, így szemben az ősidők óta ismert közelebb eső bolygókkal, ezt az égitestet csak 1781-ben fedezte fel William Herschel egy 15 centiméteres távcső segítségével.

Az Uránusz egyik legnagyobb érdekessége, hogy forgástengelye valószínűleg egy korai ütközés hatására annyira megdőlt, hogy szinte egybeesik a bolygó keringési síkjával. Ennek jelentős következményei vannak a bolygón uralkodó körülményekre, a feltételezések szerint például a sarkvidékek átlagosan melegebbek, mint az egyenlítői régiók. Mágneses tengelye hatvan fokkal tér el a forgástengelytől, így a bolygó magnetoszférája spirális csóvaként követi az égitestet. Az Uránusz keringési ideje 84 földi évnek felel meg, ami azt jelenti, hogy a bolygó felfedezése óta még nem telt el három uránuszi év. Szeptember 29-én várható szembenállása a Nappal, vagyis ekkor a Föld pontosan az Uránusz és a Nap közé kerül.

Szeptember 22-én köszönt be az őszi napforduló, azaz egyenlő hosszúságú lesz a nappal és az éjszaka, és megkezdődik a csillagászati ősz. Egy héttel később, szeptember 28-án következik a Kutatók Éjszakája, amelynek keretében számos múzeum és kutatóintézet várja változatos programokkal az érdeklődőket. 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward