Szén-dioxiddal gyógyítja magát egy újfajta anyag

Az öngyógyuló polimer a légköri szenet felhasználva úgy nő, ahogy a növények.

Szén-dioxiddal gyógyítja magát egy újfajta anyag

Az MIT és a Kaliforniai Egyetem anyagkutatóinak fejlesztése jelenlegi formájában egy szintetikus, gélszerű anyag, amely a növényekhez hasonlóan kémiai reakciók útján magába építi a szén-dioxidot, és ilyen módon növekszik. Éppen ezért a jövőben egyrészt öngyógyulásra képes védőbevonatként lehet használható, de olyan felhasználása sem kizárt, hogy könnyű vázú elemeket gyártanak belőle, majd ezeket szállítják az építkezésekre helyszínére, ahol levegőnek kitéve maguktól telnek fel és keményednek meg, rengeteg energiát spórolva a szállításon. És persze az sem elhanyagolható előny, hogy önépítés közben egy üvegházhatású gázt vonnak ki a légkörből.

A kutatócsoport vezetője, Michael Strano elmondása szerint a hasonló szénmegkötő anyagok az anyagkutatás egy teljesen új ágát hívhatják életre. Ilyen matériák, amelyek a levegőből napenergia révén szilárd, stabil anyagot képeznek, mostanáig csak az élővilágban léteztek. És pontosan ennek, a növények módszerének lemásolása volt a kutatók célja, akik olyan anyagokat akartak létrehozni, amelyek a fákhoz hasonlóan növekednek.

Galéria megnyitása

Az első kísérleti anyagokban ennek megvalósításához a koncepción túl még egy dolgot kölcsönöztek a szakértők az élővilágból: spenótlevelekből kivonták a növényi sejtek fényfeldolgozó szervecskéit, a kloroplasziszokat. Ezek a szervecskék katalizálják a szén-dioxidot glükózzá alakító reakciókat a növényi szervezetben. A kloroplasztiszok izolálva meglehetősen instabilak, és általában pár órával azután, hogy kikerültek a növényi sejtből, felhagynak a működéssel. Strano és kollégái azonban különböző módszerekkel jelentősen megnyújtották a sejtszervecskék élettartamát, valamint azt is felvázolták, hogy milyen szintetikus katalizátorokkal tervezik a jövőben helyettesíteni a kloroplasztiszokat.

Jelenleg az anyag egy amino-propil-metakrilamid (APMA) polimerből és glükózból készült gél-mátrixból, glükóz-oxidáz enzimekből és a kloroplasztiszokból áll össze. Ezek együttesen egy olyan rendszert alkotnak, amely levegőnek kitéve elkezdi beépíteni a szén-dioxidot, így egyre erősebb lesz. Bár ahhoz még nem elég erős, hogy építési anyagként használják, arra már jelenlegi formájában is alkalmas lehet, hogy öngyógyuló védőréteget képezzen egyes tárgyakon. Ehhez a bevonatot csak levegőnek és napfénynek vagy lámpafénynek kell kitenni, és a repedés vagy karcolás külső beavatkozás nélkül begyógyul.

A fejlesztés nagy előnye az anyagtudomány hasonló „áttöréseivel” szemben, hogy a szakértők máris tudják, hogyan lehet olcsón és tömegesen előállítani a már elkészült anyagverziót. A másik fontos tényező, hogy a gyógyulás beindításához semmiféle speciális ingerre nincs szükség, nem kell melegíteni, UV-fénynek kitenni vagy valamilyen kémiai anyaggal kezelni, egyszerűen a környezeti fénytől is működni kezd a mechanizmus. A fényen kívül csak szén-dioxid kell hozzá, abból meg van éppen elég a légkörben.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap