Szélből ivóvíz

A franciaországi székhelyű Eole Water nevű cég az Egyesült Arab Emírségekben tesztelte legújabb fejlesztését, egy olyan szélturbinát, amely több száz liter ivóvizet képes kinyerni a sivatagi levegőből naponta. 

Szélből ivóvíz

A franciaországi székhelyű Eole Water nevű cég az Egyesült Arab Emírségekben tesztelte legújabb fejlesztését, egy olyan szélturbinát, amely több száz liter ivóvizet képes kinyerni a sivatagi levegőből naponta. A prototípusokat októberben telepítették Abu-Dzabitól nem messze a sivatagba, és ezek napi 500‒800 liter vizet termeltek. A cég szerint a napi ezer literre is fel lehet tornászi a „kitermelést”, ha műszert még magasabban helyezik el.

Az Eole Water 2008-ban alakult, de maga az alapötlet ennél sokkal régebbre nyúlik vissza. 1997-ben Marc Parent, a cég későbbi alapítója a Karib-tengeren, Saint Barthélemy szigetén élt, ahol nem volt hozzáférése vízvezetékhez, így a légkondicionálójában lecsapódó vizet kezdte hasznosítani. A rengeteg áramszünet miatt idővel egy szélenergiát termelő rendszerrel párosította a berendezést.

A cég mostani fejlesztése a következőképpen működik: a szél meghajt egy turbinát, majd ahogy tovább halad, egy generátor melegíteni kezdi a levegőt. A keletkező párát összesűrítik, majd cseppfolyósítják, és a keletkező vizet a csövek egy tisztítórendszerhez vezetik. A forró levegőt közben egy hőcserélő és légszívó berendezés eltávolítja a szerkezetből.

A szél által meghajtott turbina 30 kilowatt elektromosságot termel (a folyamat beindulásához minimum7 m/s-os szélsebességre van szükség), ennek segítségével jut el a víz a tárolótartályokba, valamint a tisztítóberendezés is ebből táplálkozik. A rendszer a tesztelés során a rendelkezésre álló víz 50 százalékát nyerte ki az áthaladó levegőből.

A cég marketingigazgatója, Thibault Janin elmondta, hogy egy egyéves, tízmilliárd dolláros beruházással felére csökkenhetne a fejlődő országokban azon lakosainak száma, akiknek nincs hozzáférésük tiszta ivóvízhez. Egy ilyen fejlesztés ezekben a régiókban összesen 38 milliárdos gazdasági növekedést váltana ki. 1,1 milliárd embernek nincs lehetősége tiszta vizet fogyasztani a Földön, és az ebből eredeztethető megbetegedésekben naponta 15 ezren halnak meg, folytatta Janin. Az Eole Water reméli, hogy mielőbb változtatni tud ezen.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward