Szeizmikus hullámok Long Beachen

Amerikai geológusok összesen 5300 szeizmikus érzékelőt helyeztek el egymástól száz méteres távolságokra Long Beach egy nagyobb területén, majd kivárták, amíg megmozdult a föld.

Szeizmikus hullámok Long Beachen

2011-ben a Signal Petroleum Hill és a NodalSeismic geológusai egy hihetetlen részletességű vizsgálatba kezdtek annak felmérésére, hogyan viselkedik a Long Beach alatti olajmező sziklás aljzata földrengések idején. Ennek érdekében összesen 5300 szeizmikus érzékelőt helyeztek el egymástól száz méteres távolságokra egy nagyobb területen, majd kivárták a viszonylag nagy gyakoriságú földmozgásokat. 

A kísérlet során begyűjtött adatokból a Caltech és a Berkeley földrengéskutatói egy elképesztő videót állítottak össze, amelyen négy földrengés szeizmikus hullámai jelenítődnek meg, ahogy az epicentrumból koncentrikus körökben továbbterjednek a vizsgált területen. Bár az ilyen földmozgások a szemtanúk számára teljesen kaotikusnak tűnhetnek, ez a vizualizáció világosan megmutatja, hogy valójában milyen rendezett folyamatról van szó.

A 12 perces felvételen négy különböző rengés jelenítődik meg valós időben és lassítva is (az egyes rengések 0:45-nél, 2:20-nál, 6:00-nál és 8:35-nél kezdődnek). Ahogy a videón látható, a mérés során használt szenzorok annyira érzékenyek, hogy még az emberi tevékenységből, elsősorban a forgalomból adódó jeleket is érzékelték.

A felvételen látható átlós irányú vonalak a Newport-Inglewood-törésvonal lefutását és a környék mikrotöréseit ábrázolják. Ahogy Austin Elliott szeizmológus szakértő elmondta, a videó egyik legnagyobb érdekessége, hogy megmutatja, a törések milyen drasztikusan megváltoztatják a szeizmikus hullámok terjedésének sebességét. Jól látszik, ahogy a törés hossziránya mentén haladó hullámok felgyorsulnak, míg a keresztirányban érkezők lelassulnak, kaotikussá válnak.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward