Százszor száz év genetikája

Az X Prize Foundation tízmillió dolláros díjat ajánl annak a tudóscsoportnak, amelynek először sikerül száz, legalább száz éves ember genomjának teljes leírása.

Százszor száz év genetikája

Nagy-Britannia száz évet betöltött polgárai születésnapi lapot kapnak a királynőtől, de lehet, hogy ezen túl a genetikus is bekopogtat ajtajukon, írja az Economist. A magas kort megértek DNS-e ugyanis a szakértők szerint választ adhat a hosszú élet titkára. Az esetleges genetikusi látogatás közvetlenebb indoka azonban egy, a kaliforniai X Prize Foundation által meghirdetett verseny. Az alapítvány az emberiség technológiai fejlődésének előmozdítására ír ki pályázatokat mindenféle témában: az olajfoltok eltakarításától kezdve egy robot Holdon való landolásának megtervezéséig.

Az alapítvány most tízmillió dolláros díjat ajánl annak a tudóscsoportnak, amelynek először sikerül száz, legalább száz éves ember genomjának teljes leírása. Fontos a pontosság a DNS-szekvencia rögzítésekor, millió bázispáronként csak egy hiba megengedett, továbbá mindezt genomonként legfeljebb ezer dollárból kell megoldani, mindössze harminc nap alatt. A verseny szakmai főbírája Larry Kedes, a Dél-Kaliforniai Egyetem Genetikai Orvostani Intézetének alapítója lesz.

A projekt célja kettős: egyrészt megállapítani, hogy a százévesek genetikailag miben különböznek az átlagtól, másrészt egységes alapokra helyezni génszekvenálást. Ez utóbbira nagy szükség lenne, hiszen bár a terület költségei jelentősen csökkentek az elmúlt évtizedben, azonban minden cég más technológiát használ, hogy továbbra is borsos árért leírja a kért genomot, és a különböző módszerek eredményei sosem egyeznek. Az emberi génállomány hatmilliárd bázispárból áll össze, és különösen a rövid, ismétlődő sorozatoknál nagy a hibalehetőség. Számos használatban lévő technológia teljesen megbízhatatlan, tekintve, hogy a gyorsaságot és az egyszerűsítést helyezik előtérbe a pontosság helyett. Az X Prize kimondott célja, hogy elválassza a búzát a pelyvától, vagyis kiszűrje a használhatatlan módszereket a piacról.

A precizitáson kívül fontos szempont a minél teljesebb leírás is: a verseny szabályai szerint a genom 98 százalékát szekvenálni kell, ami nem egyszerű feladat, különösen nehéz a centromer környékén, ahol a két kromatid összekapcsolódik. További elvárás a haplotípus szerinti csoportosítás. A haplotípus egy kromoszómán elhelyezkedő szorosan kapcsolt gének csoportját jelenti, amely hajlamos generációkon keresztül egy blokkban öröklődni. A pályázat kiírói tudni szeretnék, hogy melyik haplotípus melyik szülőtől ered.

A verseny 2013 januárjában kezdődik és harminc napig tart. Az elsőként száz genomot leíró csapat nyeri a díjat, de ennél fontosabb eredmény, hogy remélhetőleg beleláthatunk abba, hogyan marad a szervezet egészséges idős korban. Az orvostudomány előrehaladásával pedig mindannyian nyerünk valamit. 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward