Százezer dolláros díj a kvantumszámítógép lehetőségében kételkedőknek

Az MIT kutatójának elege lett a szkeptikusokból és pénzdíjat ajánlott fel azoknak, akik bebizonyítják, hogy hasznos munkára alkalmas kvantumszámítógépet építeni képtelenség.

Százezer dolláros díj a kvantumszámítógép lehetőségében kételkedőknek

Scott Aaronson, az MIT elméleti szakembere, aki nap, mint nap a kvantumszámítógépek elméleti hátterének kidolgozásán munkálkodik kihívást intézett mindazokhoz, akik szerint képtelenség a való világban hasznos munkára alkalmas, azaz skálázható kvantumszámítógépet építeni. Aaronson 100 ezer dolláros díjat ajánlott fel annak, aki bebizonyítja, hogy valóban lehetetlen ezt a célt megvalósítani.

A kutatónak elege lett abból, hogy élete munkáját a szkeptikusok tisztán elméleti „játszadozásnak”  tartják, sőt: egyesek egyenesen „a 21. század örökmozgójának” titulálják kvantumszámítógép ideáját. Most tehát ezen kétkedőket szólította meg: ha annyira nagyra vannak véleményükkel, akkor bizonyítsák be, hogy a kvantumszámítógépek sosem lesznek alkalmasak hasznos munkára.

A kihívás kulcsszava a hasznosság, hiszen mindössze pár elektront használó „játék” kvantumszámítógépek már léteznek, így a feladat a nagyobb és bővíthető gépekre vonatkozik. Aaronson arra a megjegyzésre, hogy felhívása olyan, mintha annak ajánlana fel százezer dollárt, aki bebizonyítja, hogy a bigfoot (nagylábú) nem létezik, blogján azt válaszolta, hogy míg a bigfoot létezése vagy nemlétezése a földi evolúció korlátainak és lehetőségeinek függvénye, addig a skálázható kvantumszámítógép megépítését a fizika törvényei teszik lehetővé vagy zárják ki. A kutató elképzelhetőnek tartja, hogy a fizika fejlődése a jövőben kizárhatja a hasznos kvantumszámítógépek létrehozásának lehetőségét, ahogy a relativitás elmélete ellentmond a fénynél gyorsabb kommunikáció lehetőségének vagy a termodinamika első főtétele az örökmozgó létezésének. Ha ilyen előrelépés történik a fizikában, akkor a kutató boldogan kifizeti a díjat.

A kihívás nincs határidőhöz kötve, bármikor teljesíthető Aaronson haláláig. A kutató blogján leírja, hogy őt külön nem is kell értesíteni, ha kész a bizonyítás: elegendő, ha a tudományos közvéleményt meggyőzi a díjra aspiráló. Aaronson mindenesetre leszögezi: nem gondolja, hogy valaha is át kell adnia a pénzt. Ellenben ha bárki azon gondolkodik, hogy „ellendíjat” ajánlana fel annak bizonyítására, hogy lehetséges hasznos munkára alkalmas kvantumszámítógép építése, azt mind Aaronson, mind számos kutatócsoport világszerte kitörő lelkesedéssel fogadná.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward