Szárnyra kelt a kifordítható kocka

A Festo cég mérnökei szokatlan repülő objektumot építettek: a héliummal töltött, szalagszerű szerkezet az által marad a levegőben, hogy folyamatosan kifordítja magát, majd vissza, közben pedig összehúzódik és tágul. 

Szárnyra kelt a kifordítható kocka

A németországi Festo cég mérnökei szokatlan repülő objektumot építettek: a héliummal töltött, szalagszerű szerkezet az által hajtja és tartja a levegőben magát, hogy folyamatosan változtatja alakját ‒ kifordítja magát, majd vissza, közben pedig összehúzódik és tágul.

A SmartInversion tervezésekor a matematikus-feltaláló Paul Schatz kifordítható kockáját vették alapul. Ezt „összecsukott” állapotában úgy a legegyszerűbb elképzelni, hogy (ahogy a képen is látható) egy kocka két átellenes sarkát csillagszerű alakban eltávolítjuk. Középen ilyenkor marad egy kifordítható, folytonos öv ‒ pontosan ilyen alakú a repülő szalag is. 

A Festo által megalkotott objektum hat egyforma tetraéderből áll, amelyeket héliummal töltöttek meg. Az elemeket egy csuklókkal ellátott szénszálas keret fogja össze, a mozdulatokat pedig egy aprócska fedélzeti számítógép vezérli három kicsiny motor segítségével. A tervezők a Hannoveri bemutatón egy okostelefon révén a földről irányították a SmartInversiont, amely így körbe-körbe repkedett az aulában.

A ki- és visszafordításon alapuló meghajtórendszer gyakorlati hasznosítására egyelőre nincsenek tervek, de a cég már kiírt egy pályázatot német diákok számára, hogy ötöljenek ki egy olyan területet, ahol alkalmazható lenne az ötlet. És ha más haszna nincs is, egy dolog biztos: nem mindennapi látvány, ahogy elegáns táncát járja a levegőben.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward