Sünszerű roverek deríthetik fel a kisebb égitesteket

Napjaink rovereinek gondot okoz az alacsony gravitáció melletti működés, ezért a Mars Phobosz nevű holdjának felderítésére tervezett szondáknak nincsenek kerekei.

Sünszerű roverek deríthetik fel a kisebb égitesteket

A Stanford, az MIT és a NASA kutatói egy olyan új űreszközön dolgoznak, amely sok újat hozhat a Naprendszer kutatásába. Az elképzelések szerint a robotikus űrhajó első célpontja a Mars Phobosz nevű holdja lenne, amelynek felszínére egy vagy több, nagyjából gömb alakú, tüskékkel ellátott „rovert” juttatna el az anyaeszköz. A körülbelül fél méter átmérőjű szondák a felszínen bukdácsolva gyűjtenének információkat a kráterekkel tarkított, szabálytalan alakú hold eredetéről és anyagáról.

A Phobos Surveyor névre keresztelt, nagyjából kávéasztal méretű anyaűrhajó a hold körül keringve folyamatos kapcsolatot tartana fenn a felszínre küldött roverekkel, amelyeket csak sündisznókként emlegetnek a fejlesztők. A tüskés felfedezők a Phobosz körüli pályán lévő űreszköznek továbbítanák az általuk begyűjtött adatokat, majd ez juttatná vissza az információkat a Földre. Ha valami érdekesre akadnak a küldetés során, a földi kutatók a kérdéses helyre irányítanák a Surveyort, ahol az újabb sündisznót eresztene útjára. Az első projektet nagyjából két-három évre tervezik, amelynek nagy részét a hold felé való utazás teszi majd ki. A Phobos Surveyor az első hónapban hold körüli pályáról vizsgálná a felszínt, és az így begyűjtött adatok alapján keresnék meg, hogy hova érdemes irányítani a fedélzeten szállított öt-hat sündisznót.

A rendszer minden eddiginél átfogóbb kutatást tesz majd lehetővé, hiszen amíg a Surveyor nagy léptékben vizsgálja a holdat, a felszínen tevékenykedő roverek jóval aprólékosabb méréseket végezhetnek, kiegészítve egymás adatait.

Az első küldetés célpontjául azért választották a Phoboszt, mert a kutatók azt remélik, hogy viszonylag egyszerű mérésekkel megfejthetik a hold eredetének rejtélyét. Nem tudni ugyanis, hogy az égitest egy Mars által befogott kisbolygó, vagy pedig magából a bolygó anyagából szakadt ki egy nagyobb becsapódás során. Ennek megértése pedig nagyban gazdagítaná a Naprendszer történetéről összegyűjtött tudásunkat.

A Marsra küldött esetleges emberi küldetések legnagyobb akadálya a vörös bolygó jelentős gravitációja, amely nagyon megnehezíti a le- és felszállást. Az ehhez szükséges rengeteg üzemanyag ráadásul nagyon drágává teszi az ilyen vállalkozásokat. Ha viszont a kiderülne, hogy a Phobosz a Marsból szakadt ki, ezredakkora gravitáció mellett lehetne tanulmányozni bolygószomszédunk jellegzetességeit, illetve elvégezni azokat a teszteket, amelyek előkészíthetik a drágább küldetéseket.

Napjaink rovereinek azonban gondot okoz az alacsony gravitáció melletti működés, könnyen előfordulhat például, hogy a kerekek kipörögnek, és a jármű mozgásképtelenné válik. A kutatócsoport ezért gyökeresen más szerkezetben kezdett gondolkodni, olyan rendszert igyekeztek létrehozni, amely képes kihasználni az alacsony gravitáció előnyeit. A sündisznóknak nincsenek kerekeik, hanem belsejükben három, különböző irányokba mutató, forgatható koronggal vannak felszerelve. Alacsony gravitáció mellett ezen korongok lassú mozgatása nagyon precíz haladást tesz lehetővé, hirtelen, gyors pörgetések révén pedig a robotok képessé válnak arra, hogy pontosan meghatározott ugrásokkal, pattogva közlekedjenek, lerövidítve az utazási időt.

A kutatók eddig két különböző prototípust hoztak létre, és jelenleg is dolgoznak a harmadikon. Külön kihívás olyan rovereket készíteni, amelyek képesek lesznek megbirkózni a Phobosz és más égitestek egyenetlen talajával, ahol nagyon kemény sziklás felszínek és puha por borította részek egyaránt előfordulhatnak. A következő években leginkább ennek finomításán dolgoznak majd a szakértők, akik elmondták, hogy egyre nagyobb igény mutatkozik az olyan technológiákra, amelyek révén olcsón, de biztonságosan deríthetők fel a Naprendszer kisebb égitestei is. 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward