Súlyos problémákat tárt fel egy munkajogi vizsgálat a Foxconn gyáraiban

A nemzetközi és a kínai törvények által megszabott munkakörülmények és munkahelyi jogok súlyos megsértését állapították meg a Foxconn három Kínában található gyártelepén. 

Súlyos problémákat tárt fel egy munkajogi vizsgálat a Foxconn gyáraiban

A Fair Labor Association (FLA) kedden közzétett jelentése a nemzetközi és a kínai törvények által megszabott munkakörülmények és munkahelyi jogok súlyos megsértését állapította meg, miután egy hónapig vizsgálódott a Foxconn három Kínában található gyártelepén, ahol Apple-termékeket szerelnek össze. A munkajogi szakértők összesen 50 jog-, illetve törvénysértő hibát tártak fel nyomozásuk során, ezek különféle biztonsági előírások megszegésétől kezdve a túlórázás nem megfelelő kompenzálásáig több dologra kiterjednek. Az FLA munkások százaival készített interjút, és 35 ezer kérdőívet töltetett ki a vizsgálat során.

A hetente munkával töltött órák száma mind az FLA, mind a kínai törvényi szabályozás által meghatározott időt túllépi a beszámoló szerint. Előfordult, hogy egyes munkások több mint hét napot dolgoztak egyhuzamban az előírt 24 órás szünetek nélkül.

A Foxconn ígéretet tett arra, hogy az észlelt problémákat 2013 júliusáig orvosolja. A munkaórák számának csökkentése érdekében ezer új alkalmazottat terveznek felvenni a közeljövőben. Javítanak a biztonsági körülményeken és a munkások szállásainak színvonalán is, valamint kárpótolják az alkalmazottakat kevesebb túlóra-lehetőség miatt kiesett jövedelemért.

Meg Roggensack emberi jogi aktivista elmondta, hogy a Foxconn ígérete szerint mindent megtesz a jövőben annak érdekében, hogy a gyárak munkásai olyan körülmények között élhessenek és dolgozhassanak, amely megfelel az alapvető emberi jogok előírásainak.

A Foxconn összesen 1,2 millió embert foglalkoztat, és az Apple-ön kívül olyan óriáscégeknek szállít, mint a Dell, a HP és az Amazon. A kérdőíveket kitöltő munkások 64 százaléka nyilatkozott úgy, hogy fizetésük nem fedezi alapvető szükségleteiket. 43 százalékukat érte már valamilyen munkahelyi baleset vagy közeli szemtanúi voltak ilyen eseménynek.

A céggel kapcsolatban az utóbbi időszakban felmerült aggodalmak miatt az Apple januárban első technológiai cégként csatlakozott az FLA szervezetéhez, amely világszerte vizsgálja a gyári munkások munkakörülményeit, és igyekszik jobb feltételeket kiharcolni a munkahelyeken. A kivizsgálás a Foxconn city nevű, sencseni telephelyen kezdődött, ahol a többi gyárhoz képest kicsit jobb munkakörülményeket találtak. A Foxconn február óta már egyszer emelte a munkások bérét.

Az Apple 2006 óta rendszeresen ellenőrzi beszállítóinak gyárait, de az elmúlt évben számos kétség merült fel a tengerentúli telephelyekkel kapcsolatban a sajtó, a felhasználók és a jogvédők részéről is, ezért a cég mostantól még nagyobb hangsúlyt fordít arra, hogy partnerei emberi munkakörülmények biztosítsanak alkalmazottaik számára.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward