Sportautó LED-világítással

A belső világításától kezdve a fényszórókig mindenütt LED-eket használ az Audi új R8 V10-es sportautója.

Sportautó LED-világítással

A belső világításától kezdve a fényszórókig mindenütt LED-eket használ az Audi új R8 V10-es sportautója.

Amikor "zöld" személygépkocsikról beszélünk, akkor legelőször az üzemanyag helyes megválasztása jut az eszünkbe. Azonban nem csak azzal tehetünk környezetünkért, hogy a hagyományos üzemanyagok helyett környezetkímélőbbeket használunk, hanem az autó hatékonyságán javítunk többféle megoldással. Ilyen például, ha a nagyfogyasztású hagyományos izzókat LED-alapú fényforrásokkal cseréljük le. Az Audi is ezzel kísérletezett, az eredmény pedig önmagáért beszél.

Az R8 teljesítményére senkinek sem lehet panasza, a V10-es motor közel 200 mérföld/órás (320 km/h-s) sebességet tud kipréselni magából. Azonban nem csak a vállalat egyik leggyorsabb autója ez, hanem a legexkluzívabb is. Az irányjelzők, fényszórók és az összes beltéri fényforrás LED-ekkel működik. Dr. Wolfgang Huhn, az Audi Fény- és láthatósági részlegének elnöke a következőt nyilatkozta az újgenerációs fényforrásokról:

"Sok ember kezdetben úgy tekintett a fejlesztésünkre, mint ha azt csak marketing célokból szerettük volna kiaknázni. Azonban azok akik élőben látták ezeket a LED-eket nem csak a hihetetlen teljesítménytől döbbentek le hanem a fény homogénikus szétszóródásától és a nappali fényhez hasonló színtől."

Kicsit a számok tengerére evickélve: a csúcskategóriás autókban használt xenon lámpák körülbelül 80 lumen fényt szolgáltatnak wattonként, ezzel szemben az R8-ban használt LED-ek wattonként 100 lumen mennyiségű fény kibocsátására képesek, felülmúlva az eddig leghatékonyabbnak kikiáltott xenon-égőket.

Másik érdekes fejlesztése az új LED-es rendszernek a digitális vezérlés. Ennek köszönhetően a fényforrások saját maguk tudják változtatni fényerősségüket, ami jól jöhet akkor ha éppen szembejön velünk valaki az úton. Ilyenkor megkímélhetjük az illetőt az átmeneti vakságtól, mivel a fényszórók automatikusan irányítanák a fényforrást. Így látnánk magunk előtt az utat és közben nem vakítanánk el a szembejövőt.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward