SpeechJammer ‒ a nagy elnémító

A konferenciák, céges megbeszélések, díjátadók, parlamenti viták állandó velejárója a „lelőhetetlen” felszólaló, aki többszöri felszólítás ellenére sem hajlandó befejezni szózatát. Ennek vége. 

SpeechJammer ‒ a nagy elnémító

A konferenciák, céges megbeszélések, díjátadók, parlamenti viták állandó velejárója a „lelőhetetlen” felszólaló, aki többszöri felszólítás ellenére sem hajlandó befejezni szózatát. Ennek vége, mondják a kutatók, mert itt a SpeechJammer, amely mindenkibe belefojtja a szót. A leginkább egy kézi traffipaxhoz hasonlító készülék Kurihara Kazatuka és Cukada Kodzsi agyszüleménye. A japán kutatók találmányuk részleteiről az arXiv oldalian megjelent tanulmányukban számolnak be.

A készülék ötlete azon a tényen alapszik, hogy akkor vagyunk képesek normálisan, összeszedetten beszélni, ha halljuk, amit mondunk. A hallottakhoz igazítjuk következő szavainkat, mondatainkat, ezt a jelenséget hívja a tudomány késleltetett hallási visszacsatolásnak. Ez az oka annak, hogy az énekesek jobban énekelnek, ha fejhallgatóról vagy színpadi monitorról hallják saját magukat fellépés közben. A gondok akkor kezdődnek, amikor a szavak kiejtése és azok észlelése között viszonylag hosszabb idő telik el. Amikor ez megtörténik, a beszélő általában összezavarodik és elhallgat. (Ezt bárki tapasztalhatja, ha visszhangos telefonvonallal találkozik.) A SpeechJammer ezt használja ki, amikor 0,2 másodperces késleltetéssel játssza vissza a beszélőnek saját szavait.

A készülék egy iránymikrofont és egy irányítható hangszórót tartalmaz, és beprogramozható rajta a késleltetési idő a beszélőtől való távolság függvényében. Csak rá kell irányozni a zavaró szövegelőre a beépített lézerpointer segítségével és meghúzni a ravaszt. Harminc méteres távolságig működik.

A feltalálóknak egyelőre nincsenek nagy piaci terveik, de hogy érdeklődésben nem lesz hiány, az biztos. A jövő évi Oscar-átadáson talán már nem egyre hangosodó zenével tessékelik le a színpadról a nyerteseket, a színházban vagy moziban az előadás alatt hangoskodókat csak „kilövi” a személyzet, és így tovább. A találmány bejelentése óta több netes fórumon is felmerült, hogy nem lehetne-e mobil alkalmazás formájába átültetni az ötletet, amiből az derül ki, hogy az emberek többsége azért a hétköznapi életben is találna alkalmazási lehetőséget a technológiának.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward