SOPA ‒ tiltakozás minden fórumon

SOPA ‒ tiltakozás minden fórumon

Az internet „megalkotói” nyílt levelet intéztek az Egyesült Államok Kongresszusához, amelyben tiltakoznak a SOPA (Stop Online Piracy Act) törvénytervezet elfogadása ellen.

A SOPA október 26-án került az amerikai képviselőház elé, célja elvágni a bevételt azoktól az oldalaktól, amelyek az illegális letöltésekből és hirdetésekből tartják fenn magukat. Ellenzői szerint azonban az ennek érdekében alkalmazandó módszerek teljesen átgondolatlanok és igazságtalanok. A videómegosztókat és közösségi oldalakat üzemeltető cégeken kívül tiltakoznak az üzleti iskolák professzorai és a befektetők is, mivel attól félnek, hogy a kalózellenes lépések lassítani fogják az innovációt.

A törvény lehetővé tenné a tartalomtulajdonosok számára, hogy bírói végzés birtokában eltávolíttassanak a netről teljes oldalakat abban az esetben, ha azok szerzőijog-sértést követnek el. Ez azt jelenti, hogy ha például a YouTube-ra feltölt valaki egy lopott filmrészletet, akkor a teljes videómegosztót bezárathatja a felvétel szerzői jogainak birtokosa. Az elképzelése szerint az internetszolgáltatóknak szűrőszoftvert kellene telepíteniük DNS-szervereikre, amely kiszűri a jogsértésen kapott oldalak IP-címeit. A jövőben a keresőmotorokat is kötelezhetné a bíróság arra, hogy indexükből távolítsák el a fájlcsereoldalakra mutató linkeket, így ezek a keresések találataiként sosem jelennének meg. A törvénytervezetet benyújtó Lamar Smith képviselő még az év vége előtt el szeretné fogadtatni a SOPA-t.

Az ellenzők között van Vint Cerf és Robert W. Taylor is, akik levelükben félelemkeltésről és a technológiai fejlesztések ellehetetlenítéséről írnak a törvény esetleges elfogadásának következményeként. „Messzemenő és katasztrofális következményei lehetnek annak, ha az Egyesült Államok a világhálón betöltött központi szerepét olyan cenzúra bevezetésére használja fel, amely saját politikai és gazdasági céljait segíti elő” ‒ teszik hozzá.

Paul Tassi a Forbes egyik szerzője és az Unreality nevű film- és tévékritikával, valamint játékteszteléssel foglalkozó oldal társtulajdonosa, egy olyan weboldalé tehát, amelyen állandó jelleggel előfordulnak ezen „termékekből” részletek, képek. „A törvény elfogadásával mindannyian, akik ezen a területen dolgozunk, a szerzői jogot sértő bűnözőkké válunk"  ‒  mondja.

A törvényjavaslat támogatói közé tartozik a RIAA (Recording Industry Association of America) és az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA). Tony Bradley, az IT News szerzője szerint mást nem is kell tudnunk ahhoz, hogy belássuk milyen rossz ez a javaslat, hiszen ezek a szervezetek olyanok, mint a véletlenül a gyepjükre tévedt szomszéd gyerekkel ordibáló vénemberek. Csak a gyep ez esetben az internet, és a szervezetek ordibálás helyett aknamező telepítésével fenyegetőznek, ezzel gyakorlatilag használhatatlanná téve a rendszert ‒ mindenki számára.

Lassan belépünk a 2012-es esztendőbe. Csaknem harminc év telt el az internet elterjedésének kezdete óta. Ennyi idő után elfogadhatatlan, hogy választott képviselők ennyire tudatlanok legyenek a világháló működését illetően, és tudatlanságuk birtokában még szabályozni is próbálják azt, írja Bradley. A törvény jelen formában való elfogadása beláthatatlan következményekkel járhat, nemcsak az internet működőképességére, hanem világgazdaságtól elkezdve a személyiségi és szabadságjogokig mindenre.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward