Sokkal gyorsabban emlékezünk, mint eddig hittük

Az emlékek felidézése mindössze 150 ezredmásodpercet vesz igénybe, holott korábban úgy hitték, hogy az agynak ehhez fél másodpercre van szüksége.

Sokkal gyorsabban emlékezünk, mint eddig hittük

Egy új kutatás szerint a pislogásnál is gyorsabban zajlik az emlékek felidézése az agyban, vagyis ez a folyamat sokkal sebesebben működik, mint korábban gondolták a szakértők. Egy emlék előhívása általában valamilyen ezt kiváltó inger hatására indul meg. Egy csengő dallamának töredéke például fülünkön át a hippokampuszba befutva „felismerődhet” néhány sejt által, majd ezek a sejtek olyan aktivitást váltanak ki, amelynek révén felidéződik egy rég hallott dal. Az emlékezés során lényegileg az történik, hogy újra aktiválódnak a dal hallásának idejéhez köthető érzékelési információk, „újrajátszva” az egykori élményt.

Erről a folyamatról korábbi kísérletek alapján úgy vélték a kutatók, hogy nagyjából fél másodpercet vesz igénybe, a Konstanzi és a Birminghami Egyetem szakértői szerint azonban ennél jóval gyorsabban zajlik, mivel az agy valamilyen módon lerövidíti a procedúrát. Simon Hanslmayr és kollégái kísérleti alanyaiknak tárgyakat mutattak meg egy számítógép képernyőjén, majd az volt a feladat, hogy a résztvevők megjegyezzék, melyik oldalon látták az egyes objektumokat. A következő fázisban ismét ugyanezen tárgyakat látták az alanyok, de középre igazítva, a tárgy megpillantásával azonban felidéződött annak korábbi helyének emléke is.

Mivel a jobb és bal oldalhoz köthető emlékek aktiválásához specifikus agyműködési mintázat társul, a szakértők egy EEG segítségével a korábbinál pontosabban tudták nyomon követni, hogy mennyi időbe telik az eredeti pozíció felidézése. A mérésekből az derült ki, hogy ehhez a tárgy újbóli megpillantását követően mindössze 150 ezredmásodpercre volt szükség. Összehasonlításképpen egy gyors pislogás 300 ezredmásodpercig tart.

Amikor a kutatók a tárgy másodszori felbukkanásakor mágneses ingerlés révén egy rövid időre megzavarták az alanyok agyműködését, az emlékhez köthető mintázat nem realizálódott az agyban, ami azt jelzi, hogy a gyorsaság az emlékfelidézés alapvető feltétele, és ha erre nem kerül sor az inger beérkezését követő rövid időszakban, később nem fogjuk tudni előhívni az emléket.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward