Sikeresen használta szigonyát a brit szemétszedő műhold

Az űreszközt tavaly nyáron állították pályára a Nemzetközi Űrállomásról, azzal a céllal, hogy különféle űrszemét eltakarítási technológiákat teszteljen.

Sikeresen használta szigonyát a brit szemétszedő műhold

A RemoveDebris eddigi pályafutása során már ki is próbált néhány szóba jöhető metódust, szeptemberben például hálót vetett egy általa felvitt, az űrszemetet szimuláló céltárgyra. Most pedig szigonyát próbálta ki, ahogy a mellékelt felvételen látható, a sikerrel. A tesztet február 8-án végezték el, és ennek során a szonda egy másfél méteres rúd végére rögzített célpontra irányította fegyverét. A 20 m/s-os sebességgel kilőtt szigony eltalálta a célt, és a rákötött kábel révén azt is megakadályozta, hogy az elrepüljön a szonda közeléből.

Az elmúlt évtizedek során tetemes mennyiségű hulladék gyűlt fel a Föld körül, ami egyre inkább megnehezíti az űrküldetéseket is, hiszen a pályára állt legkisebb törmelékdarabok is akkora sebességgel rendelkeznek, hogy komoly kárt tehetnek a működő rendszerekben. Éppen ezért évek óta napirenden van, hogyan lehetne „nagytakarítani” a Föld körüli pályákon. A megoldás egyik felét az jelentené, ha a következőkben csak olyan űreszközöket küldenének fel, amelyek pályafutásuk végén vagy visszatérnek a felszínre, vagy megsemmisülnek a légkörben.

Ez azonban nem oldja meg a már fent lévő űrszemét problémáját, amely eltüntetéséhez külön űreszközökre lesz szükség. A rendelkezésre álló adatok szerint több mint 7600 tonna hulladék kering odafent, és a helyzet várhatóan tovább romlik a következő években, ahogy egyre nagyobb lesz az igény a globális, mindent lefedő telekommunikációs hálózatokra. A takarításra több ötlet is létezik, és ezek közül tesztel néhányat a RemoveDebris. A már említett, szeptemberi teszt során azt vizsgálták, működhet-e az űrszemét befogása és összegyűjtése, hogy aztán azt nagyobb csomagokban hozzák le vagy égessék el a légkörben.

A második, októberi teszt során az űreszköz vizuális alapú navigációs és nyomkövető rendszerét tesztelték, vagyis azt vizsgálták, hogy szonda mennyire képes nyomon követni az űrszemét darabkáit, ami kulcsfontosságú lehet annak befogása és az irányíthatatlanul keringő szemét közti manőverezés során.

A sikeres szigonyozás után pedig immár csak a küldetése vége van hátra, a RemoveDebris fejlesztői ugyanis semmiképp sem szeretnék tovább növelni az űrhulladék mennyiségét. A szondát ezért önmegsemmisítővel is ellátták, amelyet szintén élesben tesztelnek: az jármű pályafutása végén kinyit egy méretes vitorlát, hogy gyorsan lesüllyedjen a légkör azon részébe, ahol aztán eléghet.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap