Sétarepülés a Koroljov-kráter felett

A Naprendszer legnagyobb jégpályája fantasztikusan fest az Európai Űrügynökség új videóján.

Sétarepülés a Koroljov-kráter felett

A Mars északi féltekéjén található, az állandó jégsapkához közel fekvő, 82 kilométer átmérőjű és legmélyebb részén 1,8 kilométer mélységű kráter a becslések szerint 2200 köbkilométer vízjeget tartalmaz.

A most közzé tett felvétel egy szimulált repülést mutat be ezen kráter felett. A videó az ESA Mars Express nevű szondájának HRSC kamerájával készült felvételek nyomán készült, amelyek alapján a szakértők elkészítették a terület három dimenziós modelljét. A felvétel öt bolygókerülés képei alapján készült, amelyek során a szonda alaposan „letapogatta” a kráter könyékét, lehetővé téve, hogy a képekből egy helikopteres nézőpontú átrepülést generáljanak a szakértők.

A kráter belsejét a teljes marsi év alatt vastag jég tölti meg. A becsapódásnyom peremét zúzmara borítja, így az is élesen elkülönül az egyébként vöröses színű marsi felszíntől. Telente a Mars északi féltekéjének javát vékony rétegben fagyott szén-dioxid fedi be, amely hóként hullik le a légkörből, és csak akkor szublimál el újra, ha elérkezik a tavasz. Ahogy már említettük, a Koroljov-kráter jege nem ilyen: a becsapódásnyom egy természetes hidegcsapda, a benne található jégtömeg lehűti a felette található légrétegeket, amelyek így lesüllyednek, és megvédik a jeget a melegebb atmoszférikus rétegektől. A kráter ráadásul vízjeget tartamaz, mégpedig a bolygó egyik legnagyobb ismert vízkészletét a marsi jégsapkákon kívül.

A lenyűgöző krátert Szergej Pavlovics Koroljov, a szovjet űrprogram egyik atyja és főmérnöke után nevezték el. Koroljov tervezte az első szovjet interkontinentális ballisztikus rakétát, az R–7-et, amely a ma használt Szojuzok elődjének tekinthető, valamint a világűrt elsőként elérő műhold, a Szputnyik kifejlesztésében és felbocsátásban, illetve az első űrutazó, Jurij Gagarin repülésében is kulcsszerepet játszott. A történészek szerint Koroljov 1966-os halála, és az a tény, hogy nem volt hozzá hasonló kaliberű utóda, óriási fordulatot hozott az űrversenyben, és alapvető szerepet játszott abban, hogy a Holdat végül elsőként az amerikai űrhajósok érték el.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap