Sertésbélből készült az MIT legújabb „robotja”

A lenyelhető, külső mágnesekkel irányítható robot egy napon képes lehet a bélfal sérüléseinek befoltozására és a lenyelt tárgyak műtét nélküli eltávolítására is.

Sertésbélből készült az MIT legújabb „robotja”

Lenyelhető origami „robotot” fejlesztettek ki az MIT kutatói, amely egy napon alkalmas lehet a belső sérülések befoltozására, gyógyszerek célba juttatására és véletlenül lenyelt tárgyak mielőbbi eltávolítására is. A fejlesztés lényegileg egy speciálisan összehajtogatott, kiszárított sertésbél-darabból és egy piciny mágnesből tevődik össze. Amikor az összecsomagolt sertésbelet egy jégből készült kapszulában lenyeli a páciens, a gyomorban az kibomlik, és az így kapott „tapasz” aztán külső mágnesek révén különböző célok megvalósítására használható.

Az MIT-n fejlesztett más pici robotokhoz hasonlóan a sertésbélből készült, harmonikaszerű kialakítású robot önálló mozgásra is képes, mivel annak közepére egy olyan anyagréteget helyeztek el, amely hő hatására összehúzódik. A megfelelően hajtogatott anyag így magától is tud „kúszni” a szervezetben. A fejlesztés egyelőre nagyon kezdetleges fázisban van, de a kutatók úgy vélik, hogy néhány finomítás elvégzése után több dologra is használható lehet.

Daniela Rus, a kutatócsoport tagja szerint a koncepció legígéretesebb része, hogy általa egy szabadon mozgó, kívülről irányítható robot juttatható be a szervezetbe, amely nincsen semmihez sem fizikailag hozzákapcsolva, így sokkal könnyebben manipulálható, mint például a kívülről bevezetett egységek.

A robot precíz mágneses irányítása sem egyszerű feladat persze, de Rus és kollégái máris sikerrel megoldottak vele egy olyan problémát, amely sok emberen segíthet. A sertésbél-darabkát arra használták, hogy azzal egy lenyelt gombelemet távolítsanak el egy gyomorszerű modellből. A szakértők adatai szerint csak az Egyesült Államokban évente több mint 3500-an nyelnek le kisebb elemeket, amelyek a gyomorban vagy a nyelőcsőben megrekedve kimarhatják a szervek falát. A pici robot mágnese révén viszont képes megragadni az emelet, és azt a továbbítani a gyomorból a végbél felé, szükségtelenné téve a műtéti beavatkozást.

A munka következő szakaszában a kutatók különböző szenzorokat akarnak hozzáadni a robothoz, illetve annak precízebb irányítását is szeretnék megvalósítani.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward