Saját holdja van a Földet megközelítő aszteroidának

A bolygónk mellett hétfőn elhúzó, 325 méter hosszú, 70 méter széles égitestnek egy nagyjából 70 méteres kísérője is van.

Saját holdja van a Földet megközelítő aszteroidának

Közép-európai idő szerint hétfőn délután 17 óra 19 perckor egy méretes szikladarab húzott el a Föld mellett, 1,2 millió kilométerre, tehát a Hold távolságának nagyjából háromszorosára közelítve meg bolygónkat. A 2004 BL86 katalógusjelű égitest egyik érdekessége, hogy – amennyire tudjuk − hasonlóan nagy égitest ilyen közelségben legközelebb 2027-ben közelíti meg a Földet. A másik izgalmas tényre csak a földközelség idején derült fény, a NASA Mélyűri Hálózatának egyik tagjával dolgozó kutatók ugyanis radarfelvételeket készítettekaz aszteroidáról, és a képek alapján kiderült, hogy a 325 méter hosszú, 70 méter széles égitestnek van egy aprócska kísérője is.

A Földet megközelítő, 200 méternél nagyobb aszteroidák 16 százaléka kettős vagy hármas rendszert alkot, vagyis a jelenség nem számít különösebben ritkának, ugyanakkor megszokottnak sem. Jelenleg összesen 240 olyan aszteroidát ismerünk, amely egy holddal rendelkezik, és 10 olyan rendszert, amelynek három tagja van. Ezek közül 52 égitest a Földet rendszeresen megközelítő, földsúroló kisbolygóknak is nevezett objektumok közé tartozik.

Bár a felvétel nem túlságosan nagy felbontású (egy pixel 4 méter széles területet fog le), így is kivehető, hogy az aszteroida felszíne meglehetősen viharvert, és azt számos kráter borítja. A piciny holdon nem látni részleteket, de alakja a képeken megnyúltnak tűnik, legnagyobb átmérőjét pedig mintegy 70 méterre becsülik a szakértők. A nagyobbik égitest kis méreteihez képest meglepően kerekded, holott a hasonló nagyságú objektumok rendszerint nem rendelkeznek elég erős gravitációval a gömbszerű alak kialakításához. Lehetséges persze, hogy csak ez az alak is csak a véletlen műve, és semmi köze az égitest gravitációjához, mindenesetre ez is egyike az érdekes részleteknek. 2004 BL86 elnyújtott, 23 fokban megdöntött pályáján 1,84 földi év alatt kerüli meg a Napot, és legközelebb hasonló közelségből csak két évszázad múlva vehetik szemügyre utódaink.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward