Rugalmas elektronika tintasugaras nyomtatóval

A Purdue Egyetem kutatói folyékonyfém ötvözetekkel és tintasugaras nyomtatókkal hoznának létre olyan elektronikus rendszereket, amelyek rugalmasan képesek megnyúlni.

Rugalmas elektronika tintasugaras nyomtatóval

Olyan új eljárást dolgoztak ki a Purdue Egyetem kutatói a nyújtható elektronikus rendszerek előállítására, amely fejlesztői szerint végre lehetővé teheti, hogy használható rugalmas áramkörök jelenjenek meg a piacon. Rebecca Kramer és kollégái folyékonyfém ötvözetekkel és tintasugaras nyomtatókkal hoznának létre olyan elektronikus rendszereket, amelyek képesek arra, hogy ha például egy lágy anyagból készült robotnak szűk helyeken kell átbújnia, vagy egy viselhető készülék nagy fizikai stressznek van kitéve, akkor is gond nélkül működhessen.

„A folyékony fémekkel természetes állapotukban nem lehetne nyomtatni, ezért ehelyett olyan apró fém nanorészecskéket hoztunk létre, amelyek képesek átjutni a tintasugaras nyomtató rendszerén” − mondja Kramer. Ehhez először egy oldószerbe, például etanolba kell helyezni a fémet, jelen esetben egy gallium-indium ötvözetet, majd ultrahanggal apró egységekre „törni”, és szétoszlatni azt a folyadékban. Ezt követően a fémes tinta gyakorlatilag bármilyen felületre rányomtatható, az oldószer pedig a nyomtatást követően rövidesen elpárolog, így a kész áramkör vagy vezeték kizárólag folyékonyfém nanorészecskékből fog állni.

A részecskéket enyhe nyomással lehet újra egymáshoz csatlakoztatni, ami ismét vezetőképessé teszi az előzőleg széttördelt fémet. A nanorészecskék így egy folytonos és egységes filmmé állnak össze. A gyártási eljárás azt is lehetővé teszi, hogy a kinyomtatott forma tetszőleges részeit aktiválják, vagyis a jövőben elképzelhető lehet, hogy a sorozatgyártott, aktiválatlan filmek a legkülönbözőbb célokra legyenek felhasználhatók.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward