Rövidesen membránba csomagolva gyógyulhatnak törött csontjaink

Az eredetileg gyógyszerbevonatként használt membrán jelentősen felgyorsítja a csontok gyógyulását, mivel nem engedi benyomulni a lágy szöveteket a sérülés réseibe. Az anyag alkalmazását állatokon már engedélyezték is.

Rövidesen membránba csomagolva gyógyulhatnak törött csontjaink

A csonttörés rendkívül gyakori sérülésnek számít, és bár sok esetben külső rögzítéssel is megfelelően gyógyul, a sérülés súlyosságától, jellegétől, illetve a beteg korától és csontjainak általános állapotától függően belső megerősítésre, netán csontszövet beültetésére is szükség lehet. Egy új fejlesztésnek köszönhetően azonban ezen súlyosabb esetekben is jelentősen lerövidülhet a gyógyulási idő, és teljesebb lehet a regeneráció.

Az izraeli Regenecure vékony, flexibilis membránja ugyanis közvetlenül a csontra simítható: az anyagot az adott sérüléshez igazítva méretre lehet vágni, majd be lehet vele csomagolni a sérült részeket, így a csont nyugalomban gyógyulhat. A membrán átengedi a csont életben tartásához szükséges tápanyagokat, azt viszont nem hagyja, hogy a lágy szövetek benyomuljanak a hiányzó csontszövet helyére, ami sok esetben a gyógyulás egyik legfőbb akadálya. Maga az anyag egyébiránt nem új, csak ez a fajta alkalmazás számít újdonságnak. A membránt Németországban fejlesztették ki, és elsősorban gyógyszerek bevonataként alkalmazták, ezzel kontrollálva a hatóanyag megfelelő helyen való felszabadulását.

A sérüléshez való felhelyezéshez egyszeri műtéti beavatkozásra van szükség, utána azonban gyakorlatilag önműködő a folyamat. A membrán védelmi és tartó funkcióján túl egyfajta vázat is biztosít a sérülés helyén felbukkanó őssejtek számára, amelyek aztán elkezdhetik kijavítani a hiányokat. A kutatócsoport juhok csontjain tesztelte a fejlesztést, mivel ezek mind sűrűségükben, mind pedig regeneratív adottságaikban nagyon hasonlítanak az emberi csontokra. A kísérletek során a súlyos csonthiánnyal járó töréseket négyféle módon kezelték. Az első esetben egyszerűen sínbe helyezték a sérült végtagot, a másodikban a sín mellett csontszövetet is beültettek a problémás területre, a harmadik változatban a sín mellett a membránt alkalmazták, a negyedik csoport tagjai pedig a sín és a membrán mellett csontszövetet is kaptak.

Az első csoport tagjai egyáltalán nem voltak képesek meggyógyulni: annyira jelentős volt a csontszövet hiánya, hogy testük képtelen volt áthidalni a réseket. A szövetbeültetés némileg segített a dolgon, az így kezelt állatok 28 hét alatt rendbejöttek. Ugyanennyi idő alatt gyógyultak meg a csak sínt és membránt kapó példányok is, bár ebben az esetben a gyógyulás még szövetbeültetés nélkül is tökéletesebb lett, mint az előző kezelés eredményeként. A legnagyobb sikert a negyedik kezelési módszerrel érték el a szakértők: a sín, a membrán és a beültetett csontszövet együttes alkalmazásával az állatok átlagosan 14 hét alatt gyógyultak meg, de akadtak köztük olyan példányok is, amelyeknek ehhez 8 hét is elég volt.

A Regenecure membránjának alkalmazását az állatorvosi gyakorlatban már engedélyezték is, és a kísérleteken túl eddig már több mint 200 kutyát és juhot kezeltek a módszerrel mindenféle komplikáció vagy mellékhatás nélkül. A cég megkezdte a membrán emberi tesztelését is, jelenleg fogorvosi implantátumok segítségével vizsgálják, hogy az anyag valóban kompatibilis-e az emberi szervezettel, lerövidíti-e a gyógyulás idejét, illetve teljesebbé teszi-e a regenerációt.

Ha a klinikai tesztek jól alakulnak, a membrános kezelés már idén megjelenthet az európai fogorvosi rendelőkben. Az emberi csonttörések membránnal való gyógyítása várhatóan 2015 második felében kezdődhet meg. A kutatók ezen túl nagy várakozással tekintenek afelé is, hogy a membrán mennyire használható a koponya csontjai esetében, vagyis agyműtétek, vagy arcrekonstrukciós eljárások során, mely utóbbiaknál még fontosabb a gyors és kontrollált csontnövekedés biztosítása, mint a szervezet más helyein.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward