Rövidesen hallani is fogjuk, mi folyik a Marson

A Planetary Society tagjai húsz éve lobbiznak azért, hogy működő mikrofon kerüljön a Marsra, és céljuk 2021 elején végre megvalósulhat.

Rövidesen hallani is fogjuk, mi folyik a Marson

Bár napjainkban rendszeresen újabb és újabb friss képek jutnak el hozzánk más égitestekről, ami a hangokat illeti, azokból mostanáig hiány volt. Ez azonban rövidesen megváltozhat, hiszen a NASA Mars 2020 roverén már egy mikrofon is helyet kap majd, így belehallgathatunk abba, hogyan süvít a vörös bolygón a szél, hogy hangzik egy marsi porördög és hogyan csikorognak a kavicsok a marsjáró kerekei alatt.

A Planetary Society tagjai húsz éve lobbiznak azért, hogy végre mikrofon kerüljön a Marsra. Ebben nincs könnyű dolguk, mivel az ilyen küldetések során minden grammnyi teher űrbe juttatásának fontossága mérlegelésre kerül, és a hangrögzítés rendszerint nem tartozik a prioritások közé. 17 évvel ezelőtt ennek ellenére majdnem megvalósult az álom, hiszen a Mars Polar Lander fel volt szerelve egy hangrögzítő eszközzel, ez az űreszköz azonban egy szoftverhiba miatt 1999-ben leszállás közben megsemmisült.

A mikrofon tervezett helye a SuperCam-en

2008-ban szintén majdnem valóra vált a cél, hiszen a Planetary Society és Malin Space Science Systems közös munkájának eredményeként a Phoenix kamerája egy mikrofont is tartalmazott. Bár ez a küldetés sikerrel végződött, a kamerát és vele a mikrofont a landolás idejére kikapcsolták, nehogy elektromos problémákat okozzon, és később ezt az alrendszert különböző okok miatt nem aktiválták újra.

A Mars 2020 küldetés várhatóan 2020 nyarán kezdődik és a landolóegység 2021 februárjában száll le a vörös bolygóra. A projekt célja az esetleges marsi élet nyomainak felkutatása, aminek érdekében a rover több helyszínről is talajmintákat gyűjt be. A NASA és a Planetary Society szakértői által közösen fejlesztett mikrofon a SuperCam nevű műszeren kap majd helyet, amely a Curiosity ChemCam-éhez hasonlóan lézerrel tüzel az elemzendő kőzetekre, majd az ezekből elpárolgó gázok spektroszkópos elemzése alapján állapítja meg összetételüket. A mikrofon így várhatóan azt a hangot is rögzíteni fogja majd, amikor a lézer célba talál. Ez utóbbi hangnak komoly tudományos haszna is lehet, mivel intenzitásából következtetni lehet a minta tömegére, állítják a szakértők.

Az egytonnás rovert a tervek szerint ugyanúgy egy légi daru ereszti majd a felszínre, ahogy annak idején a Curiosity-t. Leszállás közben mind a kép-, mind a hangrögzítő alrendszerek aktívak lesznek, így ha minden a tervek szerint alakul, erről a landolásról már hanggal is rendelkező videó fog készülni. Ahogy már említettük, a mikrofon a marsi időjárás és a felszín anyagának tanulmányozásában is sokat segíthet a szakértőknek, és talán nem várt hangokat is rögzíthet majd, amelyek révén új jelenségekre derülhet fény. A marsi légkör százszor ritkább, mint a földi atmoszféra, így a hang ugyan lassabban és kevésbé messze terjed benne mint bolygónkon, de bizonyára lesz mit hallgatni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward