Rövidesen embereken is tesztelhetik a mesterséges vért

A skót kutatók által előállított mesterséges vér indukált pluripotens őssejtekből készül, és bármilyen vércsoportú páciensnek adható.

Rövidesen embereken is tesztelhetik a mesterséges vért

A 0 negatív vér a legkeresettebb a világon, hiszen ez bármilyen vércsoportú embernek adható, ugyanakkor viszont csak a népesség 7 százaléka rendelkezik ezzel a vércsoporttal. Ennek fényében érhető, hogy bár a kereslet óriási ezen vérfajta iránt, a kínálatban bizony gyakran hiányok mutatkoznak. Ha minden jól megy, rövidesen megoldódhat a probléma, hiszen megkezdődhet a laborban készült, szintén univerzálisan adható vér klinikai tesztelése.

A Skóciai Nemzeti Vérellátó Szolgálat szakértői által megalkotott mesterséges vér indukált pluripotens őssejtek (iPS) felhasználásával készült, vagyis a kutatók felnőtt testi sejteket programoztak vissza őssejtekké, majd rávették ezeket, hogy a vörösvérsejtekké fejlődjenek. Ez úgy történik, hogy az iPS-sejteket egy hónapig a csontvelőben uralkodó állapotokhoz hasonló körülmények közt hagyják érlelődni. A hónap végére a sejtek fele vörösvérsejtté alakul, amelyeket aztán centrifugálással választanak külön a más fejlődési irányt vett sejtektől.

Ahogy Marc Turner, a kutatás vezetője és a vérellátó igazgatója elmondta, hasonló projektek más laborokban is folynak, ő és kollégái voltak azonban az elsők, akik olyan vért állítottak elő, amely megfelel az emberi vérátömlesztéssel kapcsolatban meghatározott szigorú előírásoknak.

A mesterséges vér számos előnnyel jár a véradással levett egységekhez képest. Az egyik ilyen, hogy a laborban előállított anyag esetében könnyebb garantálni, hogy semmiféle fertőzést nem tartalmaz. A donoroktól levett vér másik problémája, hogy mindenféle korú sejtek megtalálhatók benne: egészen újak, és olyan vörösvérsejtek is, amelyek 120 napos életciklusuk végén járnak. A mesterséges vér ezzel szemben kizárólag új sejtekből áll, így ha a páciensnek rendszeres vérutánpótlásra van szüksége, hosszabb idő telhet el az adagok beadása között.

A projekt jelenlegi állása szerint a klinikai tesztek valamikor 2016 folyamán kezdődhetnek meg. Az első mesterséges vért kapó emberi páciensek a tervek szerint talasszémiában szenvedő betegek lesznek. Az örökletes genetikai rendellenességben szenvedők szervezete a kívánatosnál kevesebb működőképes (vagyis oxigénszállításra alkalmas) hemoglobint állít elő, így rendszeres vérutánpótlásra van szükségük ahhoz, hogy tünetmentesek maradjanak.

A mesterséges vér előállításánál a legnagyobb kihívást a megfelelő mennyiség gyártásának megoldása jelentheti. Egy egység vér billiónyi vörösvérsejtet tartalmaz, és ilyen egységekből évente több mint 100 millióra lenne szükség, ami a szakértők jelenlegi, laborkörülményekhez igazodó módszereivel megvalósíthatatlannak tűnik.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward