Rosetta kritikus manővere a Marson

Rosetta kritikus manővere a Marson

A Rosetta űrszonda kritikus manővert hajtott végre, amikor vasárnap hajnalban közel repült a Marshoz, áll az Európai Űrügynökség drezdai ellenőrző központja által kiadott jelentésben.

Az úttörő űrszonda sikeres manővert vitt végbe a vörös bolygón, majd egészen közel keringett a Mars körül eredetileg eltervezett röppályáján. Ez kulcsfontosságú esemény volt tíz éves, a naprendszerben folytatott utazása során. „A sikeres repülés a küldetés alapvető részét képezi, ezért nagyon örülünk, hogy eredményes volt." – mondta Andrea Accomazzo, a Rosetta űrhajó operációs menedzsere.

Ez a manőver a négy „gravitáció által támogatott manőver” közül a második, amit a szonda végrehajt majd, mielőtt 2014-ben eléri végcélját, a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstököst. Még két Föld körüli út szerepel a tervekben 2007-re és 2009-re. 2014-re a Rosetta azt tervezi, hogy rálép az üstökös keringési pályájára, és egy kis leszálló műszert bocsát ki magából, amit megpróbál az üstökös felületén lefúrni, és ezzel mintát venni annak összetételéből.

Az egymilliárd eurós űrhajó arról a kőről kapta a nevét, amely segítségével megfejtették az egyiptomi hieroglifák titkát. 2004 május 4-én indult útnak, és végső célja, a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös egy 5 kilométer hosszú, szabálytalan, jég-, fagyott gáz- és porhalmaz.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward