Repüljünk együtt a legújabb Landsat műholddal!

Páratlan felvétellel kezdte meg üzemelését a Landsat program legújabb műholdja: gigantikus panorámafotóján a Föld felszínének egy 9000 kilométer hosszúságú sávja jelenítődik meg. 

Repüljünk együtt a legújabb Landsat műholddal!

Egy egészen elképesztő felvétel elkészítésével kezdte meg küldetését a Landsat-program nyolcadik, ez év februárjában fellőtt műholdja. A több mint negyven éve folyó földmegfigyelő projekt legújabb tagja, a Landsat Data Continuity Mission (LDCM) műholdja április 12-én érte el végső, 705 kilométeres magasságát, és két hónapnyi beüzemelés, ellenőrzés és kalibrálás után április 19-én elkészítette első „hivatalos” felvételét is. (Az LDCM műszereinek kalibrálásával elvileg május végére végeznek teljesen, ekkor adja át a NASA a műhold irányítását az Egyesült Államok Geológiai Szolgálatának kezébe, amikor is az űreszköz hivatalosan is elnyeri a Landsat-8 nevet.) A műhold a Föld egy 185 kilométer széles, 9000 kilométer hosszú sávjáról készített egy folytatólagos képsorozatot, amelyből aztán a rendszer kezelői minden idők leghosszabb, 19,06 gigapixeles panorámafotóját állították össze.

Az Észak-Oroszország felett kezdődő és Dél-Afrikában végződő kép elkészítéséhez 20 percnyi repülés alatt összesen 56 különálló, természetes színezésű fotót készített a műszer. A panorámaképről egy videó is készült, amely gyakorlatilag azt az élményt nyújtja, mintha mi magunk is a műhold fedélzetén ülnénk, és az alattunk elsuhanó vidéket figyelnénk. Alább az említett videó rövidített, feliratokkal ellátott változata látható. A teljes, több mint 15 perces verzió itt tekinthető meg, magát a panorámaképet pedig itt lehet közelebbről megvizsgálni, illetve a projekt weboldalán a kép egyéb feldolgozási formái is elérhetők, és ugyanitt a „nyersanyagul” szolgáló 56 felvétel külön-külön is megtekinthető.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward