Régi térképek online gyűjteménye

Old Maps Online néven a héten megkezdte működését a történelmi térképek legnagyobb online gyűjteménye. Az év végére már 60 ezer különféle korokból származó térképen böngészhet a nagyközönség az oldal létrehozóinak szándékai szerint.

Régi térképek online gyűjteménye

Old Maps Online néven a héten megkezdte működését a történelmi térképek legnagyobb online gyűjteménye. Az év végére már 60 ezer különféle korokból származó térképen böngészhet a nagyközönség az oldal létrehozóinak szándékai szerint. A gyűjtemény összeállításában számos könyvtár, levéltár és térképészeti gyűjtemény vett részt a világ minden tájáról. A „tárlatnak” a Portsmouth-i Egyetem történeti földrajzi információs rendszere ad otthont.

Ennyi térkép egy helyen való elérése már önmagában is figyelemreméltó dolog, de ami igazán különlegessé teszi a gyűjteményt, az annak felépítése. A kezelőfelület kialakításánál arra törekedtek a fejlesztők, hogy bárki boldoguljon vele, aki képes használni a Google Térképeket. Az oldalra látogatónak a rendszer először a felhasználó saját tartózkodási helyét megjelenítő térképeket kínálja fel, majd innen indulhatunk felfedezőutunkra a világ bármely pontjára. A világtérképen ráközelítve egy területre, megkapjuk az azt ábrázoló térképeket. A minket érdeklőre rákattintva aztán közelebbről is szemügyre vehetjük azt, mivel a rendszer a vonatkozó könyvtár oldalán található nagyfelbontású térképváltozatra navigál. Kereshetünk az oldal adatbázisában földrajzi nevek szerint, a keresődoboz alatt pedig beállíthatjuk, hogy melyik időszak térképeit kívánjuk megvizsgálni az időszámításunk szerinti 1000 és 2010 közötti időszakból.

Magyarországi területekről is számos térkép található az oldalon, Wolfgang Lazius 1552-es térképétől kezdve (a fenti képen), Mikoviny Sámuel 18. századi művén át napjainkig. Olyan „ínyencségek” is megtekinthetők, mint például a britek által 1942-ben kiadott magyarországi térképszelvény.

A gyűjtemény még közel sem teljes, a rendszer időnként döcög, hibák is akadnak, de maguk a térképek szinte mindenért kárpótolnak. A fejlesztők célja, hogy minél több régi térkép bekerüljön az adatbázisba, ennek megvalósításához könyvtárak, intézetek, múzeumok segítségét kérik, illetve magángyűjtők és kisebb szervezetek jelentkezését is várják.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward