Reflektorszerű fűtőrendszert fejleszt az MIT

Az amerikai kutatók által fejlesztett rendszer nem a teljes teret fűti, hanem az embereket követni képes infravörös nyalábok révén csak az ott tartózkodók közvetlen környezetét.

Reflektorszerű fűtőrendszert fejleszt az MIT

A nagy épületek fűtése rendkívül sok energiát emészt fel. Az Egyesült Államokban a teljes energiafogyasztás 20 százalékáért a kereskedelmi épületek, tehát az irodaházak, raktárak, áruházak és plázák felelősek. Ez azért is döbbenetesnek tűnő szám, mivel ezek az épületek az idő jelentős részében egyáltalán nincsenek tele.

Az MIT kutatóinak egyik új projektje a hasonló épületek fölösleges energiafogyasztását próbálja csökkenteni, mégpedig lokalizált hőnyalábok révén. A Local Warming névre keresztelt rendszer LED-eket használ, és reflektorszerűen közvetlenül az emberekre sugározza az infravörös fényt. Vagyis nem az egész teret fűti, hanem csak azokat a részeket, ahol ténylegesen tartózkodik valaki.

A rendszer ráadásul követi az emberek mozgását, vagyis olyan mintha mindenki egy saját ki nappal rendelkezne, mondja Carlo Ratti, az egyik fejlesztő. A prototípust a Velencei Építészeti Biennálén mutatták be. Ez egy méretes infravörös világítótestből áll, amelyet egy tükrös, hajlított felület ölel körbe, ez hozza létre a nyalábot, és irányítja a fényt a célba vett területre. Egyelőre meglehetősen méretes a készülék, de Ratti szerint némi fejlesztéssel praktikusabb méretekre lesz zsugorítható.

A lokalizált fűtésnek persze nincs sok értelme, ha egy emberekkel teli helyiséget akarunk felhevíteni. Ilyen esetekben célszerű a hagyományos fűtési eljárások valamelyikét bekapcsolni. Ratti szerint a rendszer leginkább olyan nagyobb terekben lehet használható, amelyeket eleve nagyon nehéz fűteni, és senki nem tartózkodik bennük huzamosabban, ilyenek például az épületek előcsarnokai. A fejlesztő elmondása szerint a fűtésre használt energia akár tizedére is lecsökkenthető az infravörös nyalábok révén, ha csak ketten tartózkodnak egy adott helyiségben.

Az Egyesült Államok energiaügyi fejlesztésekkel foglalkozó ügynöksége komoly érdeklődést mutat a lokalizált fűtő és hűtő rendszerek iránt, számukra mind ezek viselhető változatai, mind pedig a Local Warminghoz hasonló, hőnyalábos megoldások érdekesek lehetnek. A hűtés és a fűtés decentralizálása komoly energiamegtakarítási lehetőségeket rejt, arról nem is beszélve, hogy egészen újfajta építészeti irányoknak nyithat utat, mondja Ratti.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward