Rapyuta – internet robotoknak

Március elején beindult a Rapyuta, a robotok felhőalapú adatbázisa, amely megnyithatja az utat az olcsóbb, mégis hatékonyabban működő robotok felé.

Rapyuta – internet robotoknak

Március elején beindult a Rapyuta, a robotok felhőalapú adatbázisa, amely megnyithatja az utat az olcsóbb robotika felé. A 2011-ben kezdődött European Robo Earth projekt keretében létrehozott „online agy” révén a robotok információkat szerezhetnek be mindazon dolgokról, helyzetekről és helyekről, amelyekkel működésük során először szembesülnek.

Ilyen módon az emberi világ jelenségeivel találkozva nem szükséges saját maguknak kidolgozni a megfelelő válaszreakciókat, hanem ehhez felhasználhatják az adatbázis által javasolt, illetve más robotok által már sikeresen tesztelt opciókat. Az adatbázis továbbá segít a gépeknek a mindennapi működésükhöz szükséges számítási feladatok, problémák megoldásában is, így ezek kevesebb energiát és időt vesznek majd igénybe, mintha a robot csak saját rendszerére hagyatkozhatna.

Ha a gépek saját maguk végeznék el ugyanezen feladatokat, az rendkívül megemelné a költségeket, és nagyon nehézkes, nagy rendszereket eredményezne, mondta el Heico Sandee, a program menedzsere. Az interneten keresztül hozzáférhető adatfelhő viszont tartalmazza mindazon adatokat, funkciókat és számítási kapacitást, amelyre a robotnak szüksége lehet. Az adatbázis későbbi verzióiban már maguk a gépek is feltölthetik saját tapasztalataikat, így könnyítve meg „kollégáik” tanulását.

Az adatbázis első felhasználói a szakértők szerint várhatóan a drónok és az önvezérlő autók lesznek. A Rapyuta nevét Mijazaki Hajao 1986-ban bemutatott animációs filmjéből kölcsönözte, amelyben egy robotok által lakott lebegő város szerepel ezen a néven.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward