Ráakadtak a Tejútrendszer csontvázának egy darabjára

A 300 fényév hosszú és egy-két fényév széles Nessie-felhő egy gázból és porból álló sötét struktúra, amely talán az egyik spirálkar gerincének egy szakaszát alkotja.

Ráakadtak a Tejútrendszer csontvázának egy darabjára

A Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ csillagászai ráakadtak a Tejútrendszer „csontvázának” egy részletére, egy olyan gázból és porból álló sötét struktúrára, amely talán az egyik spirálkar gerincének egy szakaszát alkotja. Alyssa Goodman kutató elmondása szerint a szerkezet nagy sűrűségű gázból áll, olyanból, amely a csillagok anyagát is adja.

Bár ez az első alkalom, hogy saját galaxisunk esetében sikerült megfigyelni ezt a struktúrát, más spirálgalaxisok jól láthatóan rendelkeznek valamiféle belső vázzal. Az infravörös tartományban készített felvételeken már több csillagrendszer esetében megfigyeltek olyan hosszú, vékony szálakat, amelyek a spirálkarokon belül, illetve ezek között húzódnak. A nagyjából egyenes objektumok jóval kisebb tömegűek, mint maguk a karok.

Mivel saját galaxisunkra belülről tekintünk rá, elég nehéz átlátni annak belső szerkezetét. Jelenleg mindenesetre úgy gondolják a szakértők, hogy a Tejútrendszer egy egyenes, csillagokból és csillagközi anyagból álló küllőből (a magból), illetve a küllő végeiből kiinduló két fő karból, a Perseus- és a Scutum-Crux-karból épül fel, a további karok pedig már a fő karokból erednek.

A csillagászok először 2010-ben a Spitzer űrtávcső segítségével akadtak rá galaxisunk vázára a Nessie nevű porfelhő megfigyelése közben. A további vizsgálatok kimutatták, hogy az érdekes felépítésű felhő jóval túlnyúlik az eredetileg észlelt részleten, és legalább nyolcszor akkora, mint amekkorának az első adatok alapján látszott. Az analízis azt is megállapította, hogy nem valamiféle kivetülésről, hanem egy létező molekuláris gázfelhőről van szó.

A Tejútrendszer első azonosított csontja több mint 300 fényév hosszú, de alig egy-két fényév széles. Nagyjából 100 ezer naptömegnyi anyagot tartalmaz, és leginkább egy kozmikus kígyóra emlékeztet. Goodman véleménye szerint egy kisebb vázelemről lehet szó, vagyis ha galaxis ezen vidékét az emberi lábszárhoz hasonlítjuk, akkor a Nessie-csont leginkább a szárkapocscsontnak feleltethető meg, nem pedig teher nagy részét viselő sípcsontnak.

Mivel a struktúra a Tejútrendszer fősíkjában húzódik, a Naprendszer pedig pillanatnyilag enyhén e sík fölött tartózkodik, a szakértők remélik, hogy a csontváz más részeire is rálátásuk nyílhat a közeljövőben. Ami a Nessie-t illeti, lehetséges, hogy ez egy spirálkar belsejében húzódik (a lenti képen látszik, hogy nagyjából hol húzódhat a galaxison belül), de az is elképzelhető, hogy a karok közti teret kitöltő hálózat része.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward