Portugáliában legális a magáncélú fájlmegosztás

A portugál főügyész szerint amennyiben a szerzői jogot  nem haszonszerzési célból sértették meg a felhasználók, a tanulás, a művelődés és a szólásszabadság joga nem korlátozható az interneten.

Portugáliában legális a magáncélú fájlmegosztás

Az egyre jelentősebb méreteket öltő internetes kalózkodás megfékezése érdekében a tavalyi évben az ACAPOR nevű portugál kereskedelmi szervezet kétezer olyan IP-címet adott át a főügyészségnek, amelyekről állítólagosan fájlmegosztás történt. A filmipar által támogatott kalózellenes szervezet tagjai a címek leszállítása után azonnali hatósági intézkedést követeltek az illegális letöltők ellen.

A Központi Bűnügyi Nyomozási és Vádemelési Igazgatóság megvizsgálta a panaszokat és az átadott anyagokat, a legfőbb ügyész pedig ezek alapján pár nappal ezelőtt meghozta döntését. Az ACAPOR szándékaival ellentétben nem viszi bíróság elé az ügyet, sőt: kijelentette, hogy a személyes használat céljából történő fájlmegosztás nem ütközik az ország törvényeibe.

A főügyész hozzátette, hogy a tanulás, a művelődés és a szólásszabadság jogát semmiféle módon nem szabad korlátozni az interneten, amennyiben egyértelmű, hogy a szerzői joggal kapcsolatos jogsértéseket nem haszonszerzési célból követte el a felhasználó.

A határozat külön kiemeli, hogy az IP-cím hasonló ügyekben sosem lehet egyértelműen azonosítható egyetlen személlyel, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy az követte el a vétséget, akinek a neve a cím alapján azonosítható.

Végezetül a főügyész kijelentette, hogy ezen tartalmak személyes használtra történő megosztása csakis akkor nevezhető illegálisnak, ha az adott anyag jogtulajdonosa kifejezetten jelzi, hogy műve magáncélra sem sokszorosítható.

Az ACAPOR vezetői csalódottak a döntéssel, mivel szerintük az ügyészség a könnyű utat választotta, hiszen így nem kell kétezer állampolgárt perbe fognia.

A portugál fájlmegosztók tehát pillanatnyilag fellélegezhetnek, bár igazi változás továbbra sem történt. Egyelőre úgy tűnik, hogy a jövőben is azon fog múlni az ilyen ügyek kimenetele, hogy az illetékesek éppen hogyan értelmezik a törvényeket. Az mindenesetre világos, hogy a portugál ügyészség jelenleg amerikai, német és brit kollégáikkal ellentétben nem kíván keresztes hadjáratba fogni az egyéni felhasználók ellen. 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward