Porrá változtatja a lövedékeket a fémhabból készült páncél

A könnyű, de erős anyag a lövedékek elleni védelmen túl az űrben és a sugárvédelemben is jó szolgálatot tehet.

Porrá változtatja a lövedékeket a fémhabból készült páncél

Rendkívül hatásos lövedékálló anyagot kísérletezett kiaz Észak-Karolinai Állami Egyetem egyik kutatója: a fémhabból készült matéria becsapódáskor porrá robbantja a páncéltörő lövedékeket. Mivel az anyag jóval könnyebb, mint a fémlemezek, felhasználásával újfajta védőfelszerelések és golyóálló burkolatok lehetnek kifejleszthetők.

Afsaneh Rabiei évek óta tanulmányozza a különböző ötvözetekből készült fémhabok különleges tulajdonságait. A mellékelt videón egyik fejlesztésének egy 2,5 centiméter vastag darabja látható, amelyre egy .30-06 Springfield (M2 AP) lövedékkel tüzeltek. A páncéltörő lövedék, amely 91 méteres távolságból képes átütni egy 10 milliméteres acéllemezt, a fémhabot elérve egyszerűen porrá változott. A fémhabból készült lemez közben kevesebb mint 8 millimétert horpadt be, ami azt jelenti, hogy az már jelenlegi formájában is megfelel az Egyesült Államok Igazságügyi Hivatala (NIJ) által meghatározott, lövedékálló védőruházatokba szánt anyagokkal kapcsolatos legszigorúbb előírásoknak, mondja Rabiei.

A fémhab ugyanakkor számos más területen is alkalmazható lehet, ahol könnyű, de erős anyagokra van szükség. Az anyag a hőt is jól bírja: a tavalyi évben Rabiei igazolta, hogy kétszer olyan magas hőmérsékeltet is épségben elvisel, mint az ugyanabból az alapanyagból készült tömör lemezek. Mivel a fémhab emellett hatékonyan blokkolja a radioaktív sugárzást (és mindenféle ionizáló sugárzást) is, mind az űrben, mind a nukleáris hulladékok tárolása során, mind az egészségügyi gyakorlatban jó szolgálatot tehet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward