Pletykarendőrség a legnagyobb kínai mikroblogon

A Sina Weibo bejelentette, hogy új büntetőrendszert vezetnek be, amelynek értelmében a valótlan vagy kárt okozó információkat terjesztő felhasználók fiókjait ezentúl a tett súlyosságától függő időtartamra zárolják.  

Pletykarendőrség a legnagyobb kínai mikroblogon

Kína egyik legnépszerűbb mikroblog-oldala, a Sina Weibo bejelentette, hogy új büntetőrendszert vezetnek be, amelynek értelmében a valótlan vagy kárt okozó információkat terjesztő felhasználók fiókjait ezentúl a tett súlyosságától függő időtartamra zárolják.

A kedden bejelentett változtatás egy újabb lépés a kínai kormány részéről a neten fel-felbukkanó politikai elégedetlenkedők megállítására, akik előszeretettel terjesztik nézeteiket a mikroblogokon. A közelmúltban számos felhasználót őrizetbe vett a hatóság annak vádjával, hogy hamis információkat terjesztettek az interneten Po Hszi-laj kínai politikus márciusi menesztése kapcsán. A politikust egy máig átláthatatlan botrány után menesztették hivatalából, amely azzal kezdődött, hogy nevét összefüggésbe hozták egy brit üzletembert tavaly novemberben történt meggyilkolásával.

A Sina Weibo már eddig is rendkívül átfogóan igyekezett szabályozni a rendszerében felbukkanó tartalmakat, többek közt blokkolták az általuk kényesnek nyilvánított kifejezések használatát. Az új szabályzat május 28-án lép életbe a jelenleg 300 millió felhasználót számláló oldalon. A Sina szóvivője elmondta, hogy az újítás fő célja egyértelműsíteni, hogy milyen tevékenységek elfogadottak az oldalon.

A kárt okozó információ kategóriájába beletartozik a pletykák terjesztése, a kínai vezetéssel kapcsolatos bármiféle kritika megfogalmazása, valamint illegális találkozók és tüntetések szervezése. A szabályokat (először) megsértő felhasználót legalább 48 órára kizárják a rendszerből. A valótlanságok terjesztését is büntetni kívánja a Sina, így ezentúl nem lehet valós események részleteit eltúlozni, illetve úgy közölni valamiről véleményt, hogy azt mások az tényként értelmezhetik. Az ilyen információknál a terjedés mértékét fogják követni: ha a valótlannak ítélt bejegyzést több mint ezerszer újraposztolja a többi felhasználó, akkor a forrást 15 napra kizárják az oldalról, valamint 10, úgynevezett hihetőségi pontot is veszít. Egy-egy bejegyzés igazságtartalmát egy felhasználókból összeállított bizottság fogja elbírálni, akik mindannyian saját szakterületük megbecsült szakértői, mondta el a szóvivő.

Az új rendszer bevezetésének hírére vegyes visszajelzések érkeztek. Egyes felhasználók szerint fontos a tisztességtelen tevékenységek elleni harc fenntartása, mások viszont az alkotmányban szereplő szólásszabadság súlyos megsértését látják az újításban.

Ahogy arról már beszámoltunk a kínai kormány egy korábbi, jelenleg is végrehajtás alatt álló rendelete értelmében a mikroblogokon kötelező saját néven regisztrálni, és csak az ellenőrzött felhasználók posztolhatnak az oldalakra. Múlt hónapban a Sina képviselői elmondták, hogy komoly retorziókra számíthatnak a hatóságok részéről, mivel még nem sikerült teljesen átállniuk az új rendszerre.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward