Planktonok élnek a Nemzetközi Űrállomás külső burkolatán

Planktonok élnek a Nemzetközi Űrállomás külső burkolatán

Meglehetősen váratlan felfedezést tettek a Nemzetközi Űrállomás (ISS) külső felszínéről vett mintákat elemző kutatók: a Föld körül keringő űrbázis burkolatán ugyanis tengeri planktonok és egyéb mikrobák nyomait lelték fel. Ráadásul úgy tűnik, hogy az aprócska életformák már több éve éldegélhetnek az űr mostoha körülményeinek kitett felületen.

A mintákat az ISS asztronautái gyűjtötték be egy rutin űrséta során, majd ezeket visszajuttatták a Földre, ahol alapos vizsgálatoknak vetették alá őket. Az analízis megerősítette, hogy élet rejtőzik az űrállomás külső falain, és hogy a mikrobák a kedvezőtlen körülmények ellenére is képesek az űrbéli életre. További vizsgálatok arra is fényt derítettek, hogy a piciny életformák nem egyszerűen túlélik a viszontagságos környezetet, de gyarapodni is tudnak az űr súlytalan vákuumában.

„Egészen különleges kísérleti eredményeket prezentálhatunk” – mondja Vlagyimir Szolovjev, az ISS-projekt orosz vezetője. Bár a felfedezés kétségkívül további vizsgálatokra szorul, a szakértő szerint az egészben az a legmeglepőbb, hogy az űrállomás felszínén fellelt életformák nem honosak a kilövőhelyen.

„Hasonló fejlettségi állapotú planktonokat az óceán felszínén találni, Bajkonurban pedig egyáltalán nem jellemző ez az életforma” – mondja Szolovjev, a kazahsztáni űrközpontra célozva, ahonnan az űrállomásra induló szállítmányok útnak indulnak. Kiderült azonban, hogy léteznek olyan felfelé szálló, a tenger felől érkező légáramlatok, amelyek keresztezhetik az emelkedő rakományok útját.

Szolovjev elmondása szerint az űrállomás külső burkolata rendkívül szennyezett a teher-, illetve személyszállítást végző űreszközök hajtóműveitől és egyéb tényezők miatt is. Az ablakok például rendszeres tisztogatásra szorulnak, hogy ki lehessen látni rajtuk, így a legénység kénytelen némi ablakpucolást is végezni odafönn.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward