Pénteken négyre emelkedik a Galileo műholdak száma

A négy műhold együtt már olyan minirendszert alkot, amelynek vizsgálatával rengeteg dolog tesztelhető és tökéletesíthető, mondta el Javier Benedicto projektmenedzser. 

Pénteken négyre emelkedik a Galileo műholdak száma

Az Európai Űrügynökség (ESA) bejelentette, hogy pénteken, közép-európai idő szerint 20.15-kor egy orosz Szojuz rakéta segítségével útjára indítják a Galileo navigációs és helyzetmeghatározó rendszer két újabb műholdját. (A kilövést az ESA honlapján élőben közvetítik.) Ezzel négyre növekszik a rendszer működésbe helyezett műholdjainak száma, az első két műszert 2011. október 21-én juttatták pályára a Guyana Űrközpontból.

A négy műhold együtt már olyan minirendszert alkot, amelynek vizsgálatával rengeteg dolog tesztelhető és tökéletesíthető, mondta el Javier Benedicto projektmenedzser. Minimálisan négy műhold szükséges ugyanis ahhoz, hogy egy adott pont földrajzi szélesség, hosszúság, magasság és időfaktor szempontjából is bemértnek legyen tekinthető.

A Galileo rendszere összesen harminc műholdból fog állni, ebből a tervek szerint 2015-re 18 kerül pályára, amennyi már elegendő lesz a navigációs szolgáltatás beindításához. A maradék műholdakat 2020-ig juttatják fel az ESA illetékeseinek elmondása szerint.

A műholdak 23 200 kilométer magasságban fognak keringeni, három különböző pályasíkban, és a rendszer egy méteren belüli pontosságú helymeghatározást ígér az 1995-ben működésbe kezdett GPS jelenlegi 3‒8 méteres pontosságával szemben. A projekt költségei 2015-re elérik az 5 milliárd eurót (6,45 milliárd dollár).

A rendszert az Európai Unió és az Európai Űrügynökség közösen működteti, és a kezdeményezés célja egy, az amerikai GPS és az orosz GLONASS rendszerektől független helyzetmeghatározó rendszer létrehozása az európai országok számára.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward