Patkányok álmait irányították

Az MIT kutatói hanghatások segítségével manipulálták a rágcsálók álmainak tartalmát.

Patkányok álmait irányították

Az MIT kutatói sikeresen bizonyították, hogy az állatok nem csak, hogy álmodnak, de a velük megtörtént eseményeket dolgozzák fel álmaikban. Minthogy a vizsgált laboratóriumi patkányok életében ez leginkább labirintusokban való bolyongást takar, a szakértők még egy lépéssel továbbmentek: Matt Wilson és kollégái hanghatások segítségével manipulálták a rágcsálók álmainak tartalmát. A kutatás eredményeiről részletesen beszámoló tanulmány a Nature Neuroscience oldalain jelent meg.

A kísérletben résztvevő patkányokat úgy idomították, hogy azok hangjelzésekre reagálva navigáljanak a labirintusban: az egyik fajta jelzésre az adott útszakasz végén jobbra fordulva jutalmat kaptak, míg egy másik hangra balra befordulva találtak valami fogukra valót.

Amikor az állatok álomba merültek a kutatók figyelemmel kísérték idegi aktivitásukat, és megállapították, hogy alvás közben a hippokampusz neuronjainak bizonyos csoportjaiban ugyanolyan aktivitási minta figyelhető meg, mint amikor nap közben az állat a jobb vagy bal oldali út mellett döntött a labirintusban. Ebből a szakértők arra következtetnek, hogy a patkányok álmukban is a labirintust járják, felidézve a nappal velük történt eseményeket. A kutatók ezt követően a nem-REM fázisban 5-10 másodpercenként véletlenszerű hangokat játszottak le a patkányoknak, melyek között az a két hang is szerepelt, amelyek a labirintusban irányították az állatokat.

Amikor a bal irányt jelképező hangot játszották le, az állatok álma a mért idegi aktivitás alapján átváltott azokra az emlékekre, amikor a labirintusban bal felé haladtak, amikor pedig a jobb irányhoz kapcsolódó hang hangzott fel, az ehhez kötődő emlékeket álmodták újra a patkányok. Az másodpercnél is rövidebb ideig tartó hangjelzések a kutatók elmondása szerint 5‒10 másodpercig befolyásolták az álom menetét. Az éber állatok agyi aktivitására a labirintuson kívül semmiféle hatással nem voltak a hangok, úgy tűnik, hogy ilyen esetekben nem idéztek fel emlékeket.

A kutatók szerint a mostani eredmények egyértelműen arra utalnak, hogy külső hatásokkal befolyásolható, hogy miről álmodunk, így a jövőben elképzelhető, hogy az alvás közbeni emlékfeldolgozás folyamata is irányíthatóvá válhat. Vagyis egyes emlékeket alvás közben felerősítve, alaposabban bevéshetünk, míg másokat elnyomhatunk.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward