Parkokat építenének New York elhagyatott metróállomásain

A LowLine nevű projekt munkatársai optikai szálakon vezetnék le a napfényt a föld alá, hogy növényekkel ültessék be az évtizedek óta kihasználatlanul heverő tereket.

Parkokat építenének New York elhagyatott metróállomásain

Ahogy világszerte sok nagyváros, New York City is tele van elhagyatott metróállomásokkal, amelyek többsége a föld alatt helyezkedik el. Ezek a hatalmas terek sokszor évtizedek óta kihasználatlanul hevernek egy olyan városban, ahol minden talpalatnyi helynek óriási értéke van. Ez azonban nem sokáig lesz így, ha a LowLinenevű kezdeményezés sikerrel jár, a projekt részeként egy lelkes csapat ugyanis felszín alatti parkokat tervez kialakítani az állomások helyén.

A megvalósításra pénzügyi és tudományos oldalról is évek óta készülődnek a tervezők, lassan azonban úgy tűnik, hogy tényleg lehet valami a projektből. Az első parkot az egykori Williamsburg Bridge Trolley Terminal területén alakítanák ki a szakértők. Ez az állomás 1908-ban kezdett üzemelni, 1948 óta azonban nem használják. A hat évtizede elhagyatott létesítmény strukturálisan még mindig remek állapotban van, és kockaköves peronjaival, illetve boltozatos mennyezetével lenyűgöző látványt nyújt.

A helyszín ráadásul New York egyik legkevesebb zöldterülettel bíró része alatt helyezkedik el, és mivel közvetlen kapcsolatban áll egy működő metróvonallal, könnyen megközelíthető lehet bárki számára. A park koncepcióját James Ramsey, a Raad Studio munkatársa dolgozta ki, aki különleges szolártechnológiával biztosítaná az állomásra telepített növények számára a napfényt. A fényt parabola ívű felszíni kollektorok gyűjtik össze, majd optikai szálakon keresztül továbbítják a mélybe. Itt aztán tükröződő felszínű tányérok szórják szét újra a napfényt, napos időben teljesen megvilágítva a belső tereket.

2012 szeptemberében elkészült a technológia teljes méretű prototípusa, amelyet a Lower East Side egyik elhagyatott raktárházában üzemeltek be. Az elképzelés működőképesnek tűnik, és a közelmúltban kapott anyagi támogatásoknak köszönhetően rövidesen megnyílik az a labor, amely hat hónapon keresztül fogja tesztelni azt a szolárrendszert, amelyet a később megépülő parkban is használni szándékoznak a tervezők.

Ezt követően vélhetően további pénzre lesz szükség a felszín alatti park tényleges létrehozásához, bár a gyorsan növekvő nemzetközi érdeklődés tükrében az anyagiak hiánya nem fogja hátráltatni a projektet. A világ számos nagyvárosának illetékesei figyelik érdeklődve a LowLine-csapat eredményeit, hogy egy napon talán saját elhagyatott metróállomásaikat is hasonlóan alakítsák át, új, zöld városközpontokat hozva létre a beépült felszín alatt.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward